Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος

0

«Τώρα ξεκινάμε». Με αυτή την φράση και έμφαση στον διάλογο, τη διαβούλευση και τη συμμετοχικότητα, απάντησε από το ΣΕΦ και την 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ερώτηση αν το Κίνημα θα συνεχίσει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάζοντας μάλιστα αποσπάσματα από κείμενα ομάδων πρωτοβουλίας από όλη την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Κινήματος κατέδειξε την απ αίτησή τους να γίνει μία νέα αρχή εν είδει επιτακτικής ανάγκης αφενός για την υπεράσπιση των στρατηγικών επιλογών της περιόδου 2009-2011, αφετέρου για να τεθεί στον δημόσιο διάλογο μία διαφορετική ατζέντα πέραν από τον αριστερό και τον δεξιό λαϊκισμό, όπως είπε.

Και έδωσε το σύνθημα : «Σήμερα με την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή μας, ξεκινάμε τον διάλογο για την οικοδόμηση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Με κινηματικά και συμμετοχικά χαρακτηριστικά».

Αφού ευχαρίστησε όσους έδωσαν μαζί του την μάχη των εκλογών, σε μία κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ, με τον κόσμο να τον διακόπτει συχνά με χειροκροτήματα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για το ξεκίνημα μίας δύναμης αξιών, στελεχών και απόφασης, προαναγγέλλοντας νέα πορεία προς τον πολίτη.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση Σαμαρά, για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύθηκε, για πελατειακές διευθετήσεις και ένα οικονομικο-πολιτικό κατεστημένο που κυριάρχησε, κυρίως όμως για την αποτυχία της –παρά την στήριξη που είχε- να εξασφαλίσει την οριστική και ασφαλή έξοδο από το πρόγραμμα, υπονομεύοντας παράλληλα τις προοπτικές της επόμενης κυβέρνησης με το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος, που λήγει σε λίγες μέρες.

Απαντώντας δε, στα περί χάους που παρέλαβε δήθεν ο κ. Σαμαράς, υποστήριξε πως «ξέρει καλά ότι χάος παραλάβαμε εμείς το 2009. Και παραδώσαμε μια χώρα το 2011 με όλες τις προϋποθέσεις για μια πορεία εξόδου από την κρίση». «Μήπως αλήθεια ξέχασε ότι και ο ίδιος δημιούργησε χάος επιμένοντας να πάει η χώρα σε διπλές εκλογές το 2012; Η ξέχασε την αλήθεια – ότι έπαιξε την χώρα στα ζάρια και πέταξε την καυτή πατάτα στο 2015 για να πετύχει την “αριστερή παρένθεση”», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως «όσοι λειτουργούν με στόχο μια “αριστερή παρένθεση” επενδύουν σε ένα εθνικό έγκλημα. Πρώτα, γιατί φαίνεται ότι δεν μπορούν να σεβαστούν την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών. Το χειρότερο, γιατί φαίνεται ότι επιθυμούν την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος. Όπως την ίδια αποτυχία εύχονταν το 2009, το 2010 και το 2011».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτύχει, δηλώνοντας ότι βάζει πλάτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν. «Δεν μένω στο ότι εμένα με λιθοβολούσαν όλοι, όταν τότε αγωνιζόμουνα να αποτρέψω την χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας. Όταν μας εξύβριζαν – μας αποκαλούσαν Τσολάκογλου. Ήμασταν μόνοι τότε, αλλά δεν εύχομαι το ίδιο στην Κυβέρνηση σήμερα. Για το καλό της πατρίδας. Για το καλό του Ελληνικού λαού», είπε, δηλώνοντας πως το Κίνημα θα στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους και την μάχη που δίνει για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Σημειώνοντας πάντως πως οι εταίροι μας δεν θα δεχθούν να βοηθήσουν χωρίς σοβαρό αντάλλαγμα, επανέφερε την πρότασή του για ένα Ελληνικό Σχέδιο, με βαθιές τομές και αλλαγές, κόντρα στο δίλημμα «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο».
Τονίζοντας ότι κάποια λεφτά θα υπάρξουν αν γίνουν σωστοί χειρισμοί, ο κ.Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να μην προβεί σε βεβιασμένες ενέργειες που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών. «Μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έζησε η Κύπρος», είπε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να στηρίζει την αναπτυξιακή της πολιτική στην υπερέκδοση εντόκων γραμματίων.

«Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του ELA, oι συνθήκες στον τραπεζικό σύστημα είναι τέτοιες που χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές», είπε, επαναφέροντας δύο προτάσεις του Κινήματος ενόψει των διαπραγματεύσεων :

  1.  Να οργανωθεί διεθνές συνέδριο εμπειρογνώμων για το χρέος – αντί να πετάμε ενδιαφέρουσες αλλά ερασιτεχνικές ιδέες για τη διευθέτηση του ανά τις πρωτεύουσες της ΕΕ. Και μετά να τα μαζεύουμε πίσω.
  2.  Δημοψήφισμα ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική μας δυνατότητα. Και να αποτελέσει εγγύηση προς τους λαούς της ΕΕ για μια μεταπελατειακή Ελλάδα.

Ως τρίτο θέμα για την κυβέρνηση έθεσε την ανάγκη να συμβάλει στην αποκατάσταση της αλήθειας. «Αλήθεια, τώρα που έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν ρωτάει τους αρμόδιους της ΕΕ, ποιο ήταν τελικά το έλλειμμα της χώρας το 2009;», ρώτησε καταχειροκροτούμενος, προκαλώντας τον νυν πρωθυπουργό να ρωτήσει αν υπήρχε τότε άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε , αν μπορούσε η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε, αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην «παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή». «Να τους ρωτήσει. Αλλά όταν θα γελάσουν μαζί του, να έρθει να μας το πει», είπε, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και συνθήματα που προκάλεσαν διάλογο μεταξύ του προέδρου του Κινήματος και των παρευρισμομένων πολιτών.

«Έχει χρέος να αποκαταστήσει την αλήθεια που και ο ίδιος διέσυρε για χρόνια. Έχει χρέος ως Πρωθυπουργός να πει την αλήθεια. Έχει χρέος, όχι για την δικαίωσή μας, αλλά γιατί μόνο με αλήθειες θα χτυπήσουμε τα πραγματικά αίτια, μονό σε αλήθειες θα οικοδομήσουμε γερές βάσεις για το αύριο της χώρας μας», είπε για τον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας εκ νέου για το Κίνημα, τόνισε την φιλοδοξία να γίνει καταλύτης. «Μπορούμε και θέλουμε να συμβάλλουμε δημιουργικά στην επίσπευση της “επόμενης μέρας” για τη χώρα, η οποία ήδη θα έπρεπε να έχει προχωρήσει», είπε, επιμένοντας πως κανείς πια δεν μπορεί μόνος του.

Ο κ. Παπανδρέου, επανέλαβε το σύνθημα «θέλουμε να γίνουμε η αλλαγή που πρεσβεύουμε», προαναγγέλλοντας νέες, καινοτόμες διαδικασίες που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση σοβαρών συναινέσεων για μεταρρυθμίσεις – αλλαγές και για μια μεταπελατειακή Ελλάδα, με θεσμούς διαφάνειας και δικαίου.

Παρουσιάζοντας τέλος τα θέματα που θα διαπραγματευτεί σήμερα η συνδιάσκεψη, έδωσε τον λόγο στα μέλη και τους φίλους του Κινήματος που θα συμμετάσχουν στις ομάδες διαλόγου.

Share.

Comments are closed.