Στην ανάγκη «επανεκκίνησης» των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, μέσα από την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες. Ο κ. Πούτιν συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την εκλογή της νέας κυβέρνησης και τον προσκάλεσε στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για «τη νίκη των λαών κατά του ναζισμού». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία καταπολέμησης του ναζισμού και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την πρόθεση να αποδεχθεί την πρόσκληση. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία όπου επισημάνθηκε η ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο κ. Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Αθήνας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου εξετάσθηκε το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι έλαβαν πρόσκληση να επισκεφθούν τη Μόσχα ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Ωστόσο τηρούν αποστάσεις από σενάρια περί ρωσικής οικονομικής στήριξης, σπεύδοντας να υπογραμμίσουν πως για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη των εταίρων της και στους θεσμούς στην Ευρωζώνη. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για συνεργασία στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, όπου εστίασαν στο ενδεχόμενο κατασκευής νέου αγωγού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία και την Ελλάδα, με προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές. Συζήτησαν, επίσης, την τουριστική και πολιτιστική συνεργασία καθώς το 2016 θα είναι «έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και «έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα.
Η οργή του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου
Την ίδια ώρα, την οργισμένη απάντηση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου προκάλεσε η προειδοποίηση της Γερμανίδας ομολόγου του, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι η προσέγγιση της Αθήνας με τη Μόσχα θέτει σε κίνδυνο τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες αλλά και εκβιαστικές. Υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εκτός κι αν η Γερμανία έχει στόχο να διαλύσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Καμμένος και με δηκτικό τρόπο συμπλήρωσε: «Πάντως, η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τη Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με τη Ρωσία».
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…