Οριστικό: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για πρόεδρος της Δημορκατίας

0

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση φαίνεται ότι καταλήγουν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου.

Σε αυτό συνηγορεί και με χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Αυγή» που χαρακτήρισε τον Έλληνα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως επικρατέστερο υποψήφιο.

Σημειώνεται ότι το θέμα της υποψηφιότητας του Δ. Αβραμόπουλου, ως επιτρόπου, σχετίζεται και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, καθώς η ενδεχόμενη αντικατάστασή του θα θέσει ζητήματα που αφορούν τις ισορροπίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ στη συνάντησή του, χθες, με τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να μην έθεσε το ζήτημα του Δ. Αβραμόπουλου, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι παρεμβαίνει στην ελληνική πολιτική ζωή.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες υπήρξαν πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους ότι αυτή η ανακοίνωση μετατίθεται για μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Στο όνομα του υποψηφίου δεν αποκλείεται βέβαια να αναφερθεί έστω και εμμέσως σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, στον δημόσιο διάλογο που αφορά το συγκεκριμένο θέμα, έχουν συζητηθεί ακόμα το όνομα του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, όπως και αυτό του πρώην προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

 

Στη Βουλή η ανακοίνωση

Τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για να αποφασιστεί ο τόπος και ο χρόνος της ανακοίνωσης του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα έφτασαν δυο εισηγήσεις.

Η πρώτη ήταν να ανακοινωθεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη πρόταση προς τον πρωθυπουργό ήταν να ανακοινώσει το όνομα στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Όπως όλα δείχνουν η ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια αναμένεται να ανακοινωθεί θεσμικά, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, μετά την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δηλαδή, τη Δευτέρα το βράδυ ή την Τρίτη το πρωί.

Share.

Comments are closed.