Η Αθήνα την Οθωμανική περίοδο, 1458-1833

0

Πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν μια λίγο πολύ άγνωστη πτυχή της αθηναϊκής ιστορίας έρχεται να δώσει η έκθεση «Η Αθήνα την Οθωμανική περίοδο, 1458-1833», που διοργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣΑ), στην Αθήνα, από 10 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου 2015.

Πώς ήταν η Αθήνα την Τουρκοκρατία; Με τι ασχολούνταν οι κάτοικοί της, Έλληνες και Τούρκοι, πώς συμβίωναν, ποια η σχέση τους με τα αρχαία κατάλοιπα του κλασικού παρελθόντος της πόλης;
Περιηγητικά βιβλία, έργα τέχνης και τοπογραφικές απεικονίσεις από τις συλλογές της Γενναδείου και των αρχείων της ΑΣΚΣΑ, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά, συνθέτουν το αφιέρωμα, που δεν περιορίζεται στην παρουσίαση των εκθεμάτων. Διαλέξεις, ξεναγήσεις και παραστάσεις Καραγκιόζη, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, στις 23 και 24 Απριλίου, το συνέδριο με γενικό τίτλο «The Topography of Ottoman Athens. Archaeology and Travel» που θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο της ΑΣΚΣΑ Cotsen Hall.
«Φέρνουμε σε αντιστοιχία υλικά αντικείμενα της οθωμανικής περιόδου, όπως κεραμικά και νομίσματα, τα οποία βρέθηκαν στην Αρχαία Αγορά, με τις εικόνες και τα κείμενα των περιηγητών. Επίσης, εκτός από τους ξένους περιηγητές, γίνεται και μια αντιστοιχία με Έλληνες λόγιους της εποχής, ιδιαίτερα με τον Μπενιζέλο, του οποίου το σπίτι -ένα μνημειώδες πρότυπο οθωμανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 16ου αιώνα- έχει ανακαινιστεί στην Πλάκα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλίκη Ασβεστά, που επιμελείται την έκθεση μαζί με τη διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, η οποία είχε και την ιδέα αυτής της αντιστοιχίας.
Η καθημερινή ζωή των κατοίκων της Αθήνας, το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τις αρχαιότητες και η σπουδαιότητα των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά, που αποκάλυψαν τα κατάλοιπα της κλασικής/ ρωμαϊκής/ βυζαντινής και οθωμανικής πόλης, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των θεματικών ενοτήτων της έκθεσης.
«Υπάρχουν θεματικές ενότητες για τις αρχαιότητες και τα μνημεία, που πολλές φορές επαναχρησιμοποιούνται από τους κατοίκους, Έλληνες και Τούρκους -είναι γνωστό ότι ο Παρθενώνας γίνεται τζαμί την περίοδο αυτή- την αρχιτεκτονική σπιτιών ή συνοικιών, τους ορθόδοξους ναούς, τα μοναστήρια των Καπουτσίνων, τα τζαμιά, τις κρήνες. Άλλη ενότητα αναφέρεται στον παραγωγικό χώρο και το εμπορικό κέντρο στην αγορά, όπου πωλούνταν κρασί, λάδι, κεραμικά, μέλι, σύμφωνα και με τις εικόνες που υπάρχουν από την περιοχή. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την οθωμανική Αθήνα, τα οποία έχουν εξερευνηθεί- πάντα, όμως, είναι αστείρευτη η ανάγνωση που μπορεί να γίνει σε αυτά», προσθέτει η κ. Ασβεστά.
Την ημέρα των εγκαινίων θα μιλήσει ο Τζον ΜακΚαμπ (John McK Camp II), διευθυντής των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών της ΑΣΚΣΑ, με θέμα «Ο Ντόντγουελ και η οθωμανική Αθήνα, 1805» («Dodwell and Ottoman Athens, 1805»), ενώ την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, θα γίνει ξενάγηση στην αίθουσα Τσούτσου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών από τη διευθύντρια του Μουσείου Αγλαΐα Αρχοντίδου και τον ιστορικό- αρχαιολόγο δρ Λεωνίδα Αργυρό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνονται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με συμμετοχή του Μουσείου.

Share.

Comments are closed.