Πρώτο ενδοκυβερνητικό crash test η χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών

0

Ως το πρώτο μεγάλο crash test στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί το θέμα που άνοιξαν με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη και αφορά την χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει από την πρώιμη ηλικία τους στην Ελλάδα.
Οι…. ζουρνάδες στο εσωτερικό της κυβέρνησης «χτύπησαν» μετά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις της αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών» ήταν η φράση της αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμένου: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε μία κοινοβουλευτική ομάδα 13 βουλευτών, η οποία αυτή τη στιγμή ψηφίζει ανάλογα με τις αρχές με τις οποίες εξελέγη μέσα στη Βουλή. Εάν λοιπόν ένα νομοσχέδιο είναι αντίθετο προς τις αρχές μας και, ιδίως, τις κόκκινες γραμμές δεν θα το ψηφίσουμε» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι σε μία κυβέρνηση η οποία έχει έντιμα δύο εταίρους, αυτοί θα πρέπει δημόσια να συμφωνούν ή να διαφωνούν και αν διαφωνούν θα καταψηφίζουν.
Πρόσθεσε επίσης ότι δεν δέχεται «τα παιδιά των μεταναστών, δηλαδή της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Αντιθέτως για αυτά της 3ης γενιάς που μεγαλώνουν εδώ, πηγαίνουν στο στρατό, έχουν ενταχθεί στην πατρίδα και σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα, δεν νομίζω πως υπάρχει κανείς που θα έχει πρόβλημα», είπε.
Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν το νομοσχέδιο, καθώς αποτελεί  σαφή προεκλογική δέσμευση του κόμματος, ακόμη και αν χρειαστεί να βρουν υποστηρικτές εκτός κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Μπορούν να υπολογίζουν άλλωστε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα.
Οι δηλώσεις του Πάνου Καμένου ήταν αυτές που προκάλεσαν άλλωστε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Η Χ. Τρικούπη επισημαίνει ότι οι απόψεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας περί «κόκκινων γραμμών» στο ζήτημα, «δημιουργούν σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό θέμα».
Υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που στηρίζουν το «δίκαιο αίτημα» των παιδιών μεταναστών και δηλώνει ότι αναμένει με ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Θυμίζει ακόμη ότι «μετά από επιμονή του ΠΑΣΟΚ, στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι ήδη έτοιμο σχέδιο νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, και θέματα ιθαγένειας δεύτερης γενιάς μεταναστών» όπως αναφέρει.
«Ελπίζουμε οι «κόκκινες γραμμές» του κ. Καμένου να μην μπλεχτούν με τους  «συμβιβασμούς» του κ. Τσίπρα και να μην αφαιρέσουν από τη Βουλή το δικαίωμα να νομοθετήσει αυτό που η συντριπτική της πλειοψηφία  επιθυμεί» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Share.

Comments are closed.