Μπορεß τα μÝσα ενημÝρωσης του ΣΥΡΙΖΑ να βιÜζονται πολý (εδþ Ýνα δεßγμα), μολονüτι ο ΑλÝξης Τσßπρας εßπε ακριβþς το αντßθετο, αλλÜ αυτü μικρÞ σημασßα Ýχει. Οýτε Ýχει σημασßα να ασχοληθεß κανεßς με τις οικονομικÝς εξαγγελßες και τις υποσχÝσεις που Ýδωσε στη ΔΕΘ.
Παρακολουθþ τις ομιλßες των πρωθυπουργþν και των υποψÞφιων πρωθυπουργþν στη Θεσσαλονßκη εδþ και 30 χρüνια. Πλην ελαχßστων εξαιρÝσεων, μοιÜζουν αφüρητα. ¼λοι «λÝνε αλÞθειες». ¼λοι Ýχουν «ρεαλιστικü και κοστολογημÝνο πρüγραμμα». Τα ßδια εßπε κι ο ΣαμαρÜς πριν απü μια βδομÜδα (εδþ).
Δεν πρωτοτýπησε οýτε ο Τσßπρας (εδþ üλη η ομιλßα του). Ενþ θα μποροýσε, αν Ýλεγε: «Δεν δßνω καμιÜ υπüσχεση πριν δω τι θα παραλÜβω». ΑλλÜ φαßνεται üτι κι αυτüς μπÞκε απü νωρßς στο μυαλü του ψηφοφüρου κι ενστερνßστηκε αμÝσως το δüγμα «απü το τÜξιμο δεν Ýπαθε κανεßς τßποτα».
Δεν πρüκειται να σταθοýμε, λοιπüν, στις υποσχÝσεις Τσßπρα οýτε να θÝσουμε το τετριμμÝνο πλÝον ερþτημα «ποý θα βρει τα λεφτÜ». Θα απαντÞσει η ζωÞ, αν χρειαστεß.
¸χει, üμως, σημασßα να επισημÜνουμε ορισμÝνες αλÞθειες που εßπε ο πρüεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Ýστω κι αν δεν τις πρüβαλε, üπως τους αξßζουν. Τις εßπε συγκαλυμμÝνες, μÝσα σε συμφραζüμενα, που μπορεß και να τις αναιροýν. Και üμως εßναι αλÞθειες απü τις οποßες θα κριθοýν οι δυνατüτητες μιας Üλλης κυβÝρνησης να κÜνει κÜτι διαφορετικü.
ΑλÞθεια 1η: «Η ΕλλÜδα μπορεß και πρÝπει να συμπεριφÝρεται ως υπεýθυνη ευρωπαúκÞ δýναμη. Ασφαλþς εντüς των δυνατοτÞτων της, αλλÜ με τüλμη».
ΑλÞθεια 2η: Στη διαπραγμÜτευση για το χρÝος, «η ΕλλÜδα θα πÜει μüνη της απÝναντι σε üλους Þ θα διεκδικÞσει συμμαχßες σε ευρωπαúκü επßπεδο;».
ΑυτÜ εßπε ο Τσßπρας. Το ερþτημα, üμως, εßναι πüσα απü τα Üλλα που πρüσθεσε εßναι «εντüς των δυνατοτÞτων» της ΕλλÜδας. Για παρÜδειγμα εßναι «εντüς των δυνατοτÞτων της» να επιβÜλει «ευρωπαúκÞ διÜσκεψη χρÝους», üταν αυτÞ εßναι αντικεßμενο μüνο θεωρητικþν συζητÞσεων; Ποιες συμμαχßες θα συνÜψει, üταν οýτε οι ομοιοπαθεßς χþρες (Ισπανßα, Πορτογαλßα, Ιρλανδßα) δÝχονται να βρεθοýν στην ßδια πλευρÜ με την ΕλλÜδα;
Στη δεκαετßα του ’80, üταν ανÝλαβε η πρþτη κυβÝρνηση του ΠΑΣΟΚ, η μισÞ Ευρþπη εßχε φιλικÜ κüμματα στην κυβÝρνηση. ΜιτερÜν στη Γαλλßα, Σμιτ στη Γερμανßα, ΓκονζÜλες στην Ισπανßα, ΠÜλμε στη Σουηδßα κ.α. Ακüμα και «παλαβομÜρες» του πρωτüβγαλτου ΠΑΣΟΚ και του ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου συγχωροýνταν Þ γßνονταν κατανοητÝς. Τα κüμματα Þταν συγγενÞ, οι πρωθυπουργοß μποροýσαν να συνεννοηθοýν. Οι συμμαχßες εßχαν διαμορφωθεß εκ των προτÝρων.
Σε λßγους μÞνες εßναι πιθανü ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεß στην κυβÝρνηση. ¸χει κÜποιον σýμμαχο στην ευρωζþνη; Οýτε Ýναν. ΘεωρητικÜ μπορεß να βρει. ΑλλÜ εκ των υστÝρων. ¼μως, οι δυνατüτητες εßναι περιορισμÝνες. Γι' αυτü πρÝπει να προσÝχουν σÞμερα τι λÝνε και αýριο τι θα κÜνουν.
Αυτü δεν σημαßνει üτι μια νÝα κυβÝρνηση πρÝπει να αποδεχθεß Üκριτα ü,τι θα Ýχει βρει απü τους προκατüχους της. Θα πρÝπει, üμως, να Ýχει συναßσθηση αυτοý που συμβαßνει γýρω της. Εßναι το «εντüς των δυνατοτÞτων της», που εßπε δειλÜ ο Τσßπρας. Αλλιþς μπορεß να σπÜσει τα μοýτρα της. και μαζß της η χþρα, δηλαδÞ üλοι εμεßς.
|