Ôá ìõóôÞñéá ôùí Äåëöþí

ÔåôÜñôç 9 Öåâñïõáñßïõ 2011

 

ΠεριγραφÞ: http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/0/3/5/177035/dee.JPGΤο μεγÜλο μυστÞριο του μαντεßου του Απüλλωνα στους Δελφοýς στον παρελθüν και πως η αρχαιολογικÞ σκαπÜνη και η τεχνολογßα επιβεβαιþνει τους αρχαßους Ýλληνες ιστορικοýς.

ΟυσιαστικÜ το Μαντεßο των Δελφþν αποτελοýσε μια πολυσÞμαντη λειτουργßα üσον αφορÜ την ανθρþπινη επικοινωνßα με τους θεοýς. Οι ιερεßς και οι ιÝρειες υπηρετοýσαν τον πανÜρχαιο αυτü χþρο με κÜθε ευλÜβεια. Η Πυθßα προÝβλεπε το μÝλλον και Ýδινε συμβουλÝς απÝναντι στα προβλÞματα της ζωÞς. ΠÝρα απ’ αυτÜ, η γεωγραφικÞ θÝση των Δελφþν εßχε τις δικÝς της συντεταγμÝνες.

Απü τον Ηρüδοτο, τον Πλοýταρχο και τον Παυσανßα Ýχουμε κÜποιες γνþσεις για την ιστορßα του Δελφικοý Μαντεßου. Απü τον 19ο αιþνα Üρχισαν αρχαιολογικÝς ανασκαφÝς, φÝρνοντας στο φως αρκετÜ νÝα στοιχεßα του ιεροý αυτοý χþρου.

Ο ΑνÝστης ΚεραμυδÜς, στο βιβλßο του «Τα ΔελφικÜ ΜυστÞρια» σελ. 66 (εκδüσεις Απολλþνιος), γρÜφει: «Με τις Ýρευνες Üρχισαν να Ýρχονται στο φως κÜποια μνημεßα που προκαλοýν το ενδιαφÝρον των λογßων και υπüσχονται πλοýσια ανταμοιβÞ για τον συστηματικü ερευνητÞ. Απü το 1861 η ΕλληνικÞ ΑρχαιολογικÞ Εταιρεßα Ýστρεψε την προσοχÞ της στους Δελφοýς και ιδßως μετÜ το 1870, üπου ο σεισμüς κατÝστρεψε üλα σχεδüν τα σπßτια του χωριοý. (…) Απü τις ανασκαφÝς φÜνηκαν τα αρχαßα ερεßπια και Þλθαν στο φως ολüκληρος ο αρχαßος ναüς και πολλÜ Ýργα τÝχνης. ΠÜνω απü 6000 επιγραφÝς Ýριξαν Üφθονο φως στην ιστορßα των Δελφþν, αλλÜ και γενικüτερα στον ελληνικü πολιτισμü.

ΜαντικÞ τÝχνη

Η πρüβλεψη του μÝλλοντος για την αρχαßα εποχÞ Þταν Ýνα μεγÜλο επßτευγμα. Στους Δελφοýς υπÞρχαν ειδικÝς θÝσεις, τα λεγüμενα εγκοιμητÞρια, στα οποßα μποροýσε κÜποιος να μÜθει για τα μελλοýμενα συμβÜντα.

Ο ΔημÞτριος Π. Δημüπουλος, στο Ýργο του «Στο ¶δυτο των ελληνικþν Μαντεßων» (εκδüσεις Ελεýθερη ΣκÝψη), στη σελßδα 38 σχολιÜζει: «Στους Δελφοýς υπÞρχε βεβαßως η Πυθßα, üπως και σε Üλλα σπηλαιþδη Μαντεßα λειτουργοýσαν ιερεßς και ιÝρειες. ΠαρÜλληλα, üμως, ασκεßτο και η μÝθοδος της εγκοιμÞσεως - πιθανüν δε αυτÞ να Þταν και η συνηθÝστερη τüτε μαντικÞ μÝθοδος (…) Στους Δελφοýς λειτουργοýσαν πολλÜ τÝτοια εγκοιμητÞρια, Ýγγλυφα μÝσα σε βρÜχους, που σþζονται ακüμη…».

Ακολοýθως ο συγγραφÝας κÜνει μια σýγκριση της ψυχιατρικÞς μεθüδου με την αρχαßα εποχÞ. Στη σελßδα 42 σημειþνει üτι: «Στον υπνωτισμü ο ψυχßατρος εßναι αυτüς που αναλýει την πÜσχουσα ψυχÞ του ασθενοýς και προσπαθεß να τη γιατρÝψει. Στην αρχαßα «εγκοßμηση», αντιθÝτως, δÝχεται ο χρηστηριαζüμενος μηνýματα θεßα, τα οποßα εßτε του προλÝγουν το μÝλλον εßτε του φÝρνουν τηλεπαθητικÝς αποκαλýψεις, εßτε του δßνουν θεραπευτικÝς συμβουλÝς».

ΟυρÜνια ενÝργεια

ΚΑΠΟΙΟΙ ερευνητÝς υποστηρßζουν üτι στο χþρο των Δελφþν διαχÝεται συμπαντικÞ ενÝργεια, η οποßα στα αρχαßα χρüνια λαμβανüταν απü τους ιερεßς και τις ιÝρειες, ως διÜμεσα, þστε να ρυθμßζουν το πεπρωμÝνο των ανθρþπων. Ο ΔημÞτριος Π. Δημüπουλος, στη σελßδα 119 του Ýργου που προαναφÝραμε, κÜνει μια σημαντικÞ ανÜλυση ενüς σπÜνιου φαινομÝνου, βÜσει των αρχαßων πληροφοριþν: «¼πως βεβαιþνει ο Πλοýταρχος, απü το Δελφικü ¶δυτο αναδυüταν Ýνα μυρωμÝνο ρεýμα, «που δεν μποροýσε να συγκριθεß με τα πολυτιμüτερα αρþματα». Και ο Πßνδαρος, δελφικüς ιερεýς κι ο ßδιος, ονüμαζε το ¶δυτο «ευþδες» (…) ΣυχνÜ μÜλιστα συνÝβαινε, Ýνας χρησμüς να αναφÝρεται Þ να μνημονεýει κÜποιον Üλλο παλαιü χρησμü, πρÜγμα το οποßο θα Þταν ανεξÞγητο για μια μαινüμενη γυναßκα, αν δεν Þταν σε επαφÞ με κÜποια τερÜστια δεξαμενÞ Ενεργοý ΜνÞμης. Ας λεχθεß, λοιπüν, με παρρησßα, üσο κι αν ηχεß παρÜξενα στη σýγχρονη εποχÞ: Τα Μαντεßα λειτουργοýσαν με θεßα επανÜργεια!»

Τα μυστÞρια των Δελφþν παραμÝνουν ανεξÞγητα… Πßσω απü τα αρχαßα ερεßπια ßσως να κρýβεται Ýνας Üλλος αüρατος κüσμος, που δεν μπορÝσαμε να ανακαλýψουμε. Ωστüσο ο Πλοýταρχος μÜς βεβαιþνει üτι «οι ψυχÝς ερχüμενες σε επαφÞ με ψυχÝς, γεννοýν μÝσα τους εικüνες του μÝλλοντος».

Δεßτε πιο κÜτω (4)  τÝσσερα video για το συγκεκριμÝνο θÝμα.

Video 1 (1 áðü 4)

 

Video 2 (2 áðü 4)
 
Video 3 (3 áðü 4)
 
Video 4 (4 áðü 4)