Ôï ÄÍÔ áðïêÜëõøå ôï ìÝãåèïò ôçò äéáöèïñÜò êáé ôùí ÷ñåþí ôùí ÄÞìùí

Ôñßôç 12 Éïõëßïõ 2011

Âáóßëçò Öïõñôïýíçò: äÜóêáëïò, áíáðëçñùìáôéêüò Áéñåôüò ÁÐÕÓÐÅ ÁôôéêÞò, Áíôéðñüåäñïò Óõëëüãïõ Åêð/êþí «Ï ÐÅÑÉÊËÇÓ»

 

¼ταν για πρþτη φορÜ, πριν τις ΔημοτικÝς και ΝομαρχιακÝς εκλογÝς κα συγκεκριμÝνα την ΠαρασκευÞ 15 Οκτωβρßου 2010 εßχαμε παρουσιÜσει τα χρÝη των τüτε ΔÞμων της χþρας μας προς τις τρÜπεζες, το Ταμεßο Παρακαταθηκþν και τα διÜφορα ΔÜνεια που εßχαν συνÜψει, κανενüς δεν ßδρωσε το αυτÜκι. Κανεßς δεν ανησýχησε. Κανεßς δεν ενδιαφÝρθηκε. Για Üλλη μια φορÜ «κρýψαμε τα σκουπßδια κÜτω απü το χαλß» και συνεχßσαμε.

ΕκλÝξαμε νÝους καλλικρατικοýς Üρχοντες και üλοι Þμαστε μια χαρÜ. ¹μαστε μια χαρÜ μÝχρι που Þρθε του ΔΝΤ!!! Ναι καλÜ διαβÜσατε, το ΔΝΤ να μας απειλÞσει üτι δεν θα μας δþσει την ΠÝμπτη δüση λüγω των χρεþν κÜποιων ΔÞμων.

Τüτε πÞρε φωτιÜ το σýμπαν. ΕνεργοποιÞθηκε η κυβÝρνηση, Ýτρεχαν οι υπηρεσιακοß παρÜγοντες σαν τρελοß να βρουν ποιοι εßναι αυτοß οι δÞμοι. ¼ταν τους εντüπισαν, επεδßωξαν να βρουν τους ΔημÜρχους για αν τους ενημερþσουν. ΞαφνικÜ üλοι ξýπνησαν απü τη χειμερßα νÜρκη τους. Ε, ρε τι κÜνει το ΔΝΤ!!!

Εμεßς, λοιπüν, για να βλογÞσουμε και τα γÝνια μας, σε Üρθρο μας της 15 Οκτωβρßου 2010 γρÜφαμε: «… τα χρÝη üλων των δÞμων της χþρας φθÜνουν στο 1 δις, 750 εκατ. ευρþ σýμφωνα με τα στοιχεßα που δημοσιοποßησε η ¸νωση Τραπεζþν και ΤρÜπεζα ΕλλÜδος, ενþ τα υπüλοιπα χρÝη τους (δÜνεια δημοτικþν επιχειρÞσεων, χρÝη δÞμων προς ασφαλιστικÜ ταμεßα απü φüρους και χρÝη - οφειλÝς προς κατασκευαστÝς και προμηθευτÝς), σýμφωνα με εκτιμÞσεις Ýμπειρων στελεχþν της αυτοδιοßκησης ξεπερνοýν το 1δις, 300 εκατ. ευρþ!...» και παραθÝταμε και αναλυτικοýς πßνακες. Εδþ θα βρεßτε ολüκληρο το Üρθρο. ΑλλÜ ποιος μας Üκουγε τüτε;

ΣÞμερα λοιπüν, λüγω ΔΝΤ, εντοπßστηκαν δυο απü αυτοýς τους ΔÞμους ο ΔÞμος Αχαρνþν και ο ΔÞμος ΖωγρÜφου και μÜλιστα διαπιστþθηκε üτι «Οι «μικρÝς κυβερνÞσεις» των δÞμων αποδεικνýονται μεγÜλες εστßες διαφθορÜς, γραφειοκρατßας και παραλογισμοý. Κι αναδεικνýουν πρþτ’ απ' üλα μια κρßση που δεν Ýχει να κÜνει μüνο με χρÞματα, αλλÜ κυρßως με «χαλαρÝς» συνειδÞσεις, υπερφßαλες επιδιþξεις, υπüγειους μηχανισμοýς διαφθορÜς κι ατιμωρησßας με την ανοχÞ και κÜποτε τη σýμπραξη της κεντρικÞς εξουσßας», üπως γρÜφει και η ΕλÝνη Δελβινιþτη, στην σημερινÞ Ελευθεροτυπßα η οποßα ζÞτησε τις απüψεις των δýο αυτþν ΔημÜρχων τις οποßες και παραθÝτουμε:

 

ΔÞμος Αχαρνþν

Ο δÞμαρχος Αχαρνþν ΣωτÞρης Ντοýρος μÜς διευκρινßζει üτι δεν πÞγε σε κανÝνα γÜμο την προηγοýμενο ΠαρασκευÞ κι üτι Þταν στο δÞμο στη μßα το μεσημÝρι, üταν για πρþτη φορÜ ο υφυπουργüς Εσωτερικþν ΠÜρις Κουκουλüπουλος τον ενημÝρωσε για το πρüβλημα με το ΔΝΤ.

Οι υπηρεσßες του δÞμου Þταν στο κüκκινο μÝχρι και τις πÝντε το απüγευμα, üταν το θÝμα της δüσης του δανεßου διευθετÞθηκε. Ομως το «Üνοιγμα» του δÞμου στις τρÜπεζες εßναι τερÜστιο.

«Αγωνιζüμαστε να σωθεß ο δÞμος», λÝει ο κ. Ντοýρος. «ΜÝχρι σÞμερα δεν Ýχουμε πτωχεýσει γιατß κÜνουμε υπερπροσπÜθεια. Εχουμε Ýξοδα για μισθοδοσßα μüνον Ýνα εκατομμýριο 700 χιλιÜδες ευρþ το μÞνα üταν, üλα κι üλα τα Ýσοδα του δÞμου εßναι δýο εκατομμýρια το μÞνα. Τι να κÜνουμε; Τα δÜνεια που πρÝπει να πληρþνουμε το χρüνο εßναι τρßα εκατομμýρια 700 χιλιÜδες ευρþ. Δεν μπορþ να πÜρω οýτε εποχικοýς για τα σκουπßδια που τους χρειÜζομαι...».

Εßναι αλÞθεια üτι τα δÜνεια που Ýχετε πÜρει συνολικÜ εßναι 77,5 εκατομμýρια και üχι 35;

«Ναι, Ýχει συνÜψει ο δÞμος και Üλλα δÜνεια και το συνολικü ýψος εßναι αυτü που λÝτε...».

Και ποý πÞγαν αυτÜ τα λεφτÜ;

«Δεν Ýγινε κανÝνα αναπτυξιακü Ýργο. Οποιος επισκÝπτεται το δÞμο βλÝπει üτι ßδιος Þταν και πριν παρθοýν τα δÜνεια και τþρα. Τα χρÞματα δüθηκαν κυρßως για προσλÞψεις. Ως αντιδÞμαρχος τη δεκαετßα του '90 Üφησα το δÞμο με 300 υπαλλÞλους και τþρα βρÞκα 1.200. ΤετραπλασιÜστηκε ο πληθυσμüς; Οχι βÝβαια. Εγιναν 2.000 προσλÞψεις απü τους προηγοýμενους δημÜρχους (Στριφτüς και ΦωτιÜδης). ΣÞμερα Ýχουμε 1.045 υπαλλÞλους και απü αυτοýς οι 46 εßναι απüφοιτοι ΑΕΙ και 48 απüφοιτοι ΤΕΙ κι απü εκεß και πÝρα το χÜος... Εμεßς δεν χρειαζüμαστε περισσüτερους απü 600 υπαλλÞλους. Δεν θÝλουμε, βÝβαια, να τους απολýσουμε τους ανθρþπους, ας χρησιμοποιηθοýν σε υπηρεσßες üπου υπÜρχουν ανÜγκες. ΒρÞκαμε κτÞρια νοικιασμÝνα 9.000 και 10.000 το μÞνα, γιατß Üμα Ýχεις τüσους υπαλλÞλους κÜπου πρÝπει και να τους βÜλεις. Τþρα τα κλεßνουμε για να μαζÝψουμε το κüστος...».

¸χετε πÜρει κι Üλλο Ýνα δÜνειο 20 εκατομμýρια πριν απü ενÜμιση χρüνο για απαλλοτριþσεις;

«Ναι, γιατß εντÜχθηκαν μεγÜλες εκτÜσεις στο σχÝδιο και χρειαζüταν να γßνουν απαλλοτριþσεις για χþρους πρασßνου, σχολεßα κ.τ.λ. Ομως δεν Ýγινε επιλογÞ, αγορÜστηκαν οικüπεδα στο... πουθενÜ, σε μεγÜλη απüσταση απü το δημüσιο δρüμο και üχι üμορα. Φανταστεßτε üτι δεν Ýχω τη δυνατüτητα να μπω και να βÜλω ταμπÝλα "ΔÞμος Αχαρνþν" γιατß δεν μπορþ να περÜσω, μου το απαγορεýουν οι γειτνιÜζοντες ιδιοκτÞτες...».

Για üλους αυτοýς τους λüγους εßπατε «δεν πληρþνω» για το δÜνειο των 35 εκατομμυρßων;

«Ακοýστε, Þρθαν οι Üνθρωποι της τρÜπεζας και τους εßπα üτι θÝλω να πληρþσω τα χρÝη του δÞμου, üμως αν αυτÞ τη στιγμÞ τους ζητοýσα δÜνειο 30 εκατομμýρια Ýτσι χρεωμÝνος που εßμαι, θα μου το Ýδιναν; ΘÝλω να πω üτι το δÜνειο των 35 εκατομμυρßων το Ýδωσε η τρÜπεζα χωρßς υποθÞκες, χωρßς εκχþρηση δικαιωμÜτων Ýστω απü το δÞμο. Η συμφωνßα Ýγινε τüτε με την εγγýηση του Δημοσßου. ΚÜποιος υπουργüς Ýβαλε την υπογραφÞ του προκειμÝνου να Ýχει πελατειακÝς σχÝσεις με το δÞμαρχο, Þταν πολιτικÞ διευκüλυνση. Και υπÜρχει και το εξÞς περßεργο: απü τα 35 εκατομμýρια ο δÞμος πÞρε 31,5, τα υπüλοιπα 3,5 εκατομμýρια δεν μπÞκαν ποτÝ στα ταμεßα του δÞμου. Γι' αυτü το θÝμα ο προηγοýμενος δÞμαρχος (ΦωτιÜδης) Ýχει προσφýγει στη Δικαιοσýνη...».

 

ΔÞμος ΖωγρÜφου

ΠεριγραφÞ: Η βßλα ΖωγρÜφου, για να αγοραστεß μÝρος της οποßας ο δÞμος δανεßστηκε, αλλÜ χωρßς τη σýμφωνη γνþμη του Ελεγκτικοý Συνεδρßου

Η βßλα ΖωγρÜφου, για να αγοραστεß μÝρος της οποßας

ο δÞμος δανεßστηκε, αλλÜ χωρßς τη σýμφωνη γνþμη

του Ελεγκτικοý Συνεδρßου

Ο δÞμαρχος ΖωγρÜφου, Κþστας Καλλßρης, μας λÝει:

«Απü την πρþτη στιγμÞ που ανÝλαβα δÞμαρχος μου Ýρχονταν οι δüσεις για τα 25 εκατομμýρια και δεν Þξερα τι να κÜνω. Απευθýνθηκα στο Ελεγκτικü ΣυνÝδριο και μου εßπαν üτι το δÜνειο εßναι "μη νüμιμο" και δεν Ýπρεπε να καταβÜλω καμßα δüση. Πριν απü Ýνα μÞνα Ýφερα το θÝμα στο δημοτικü συμβοýλιο και αποφασßσαμε να ζητÞσουμε τη γνþμη του Νομικοý Συμβουλßου του ΚρÜτους. ΠρÝπει να βρεθεß μια λýση, να γßνει μια νομοθετικÞ ρýθμιση, διüτι η τρÜπεζα απειλεß το δÞμο με κατÜσχεση των περιουσιακþν του στοιχεßων».

Πüσες δüσεις χρωστÜτε;

«Εßναι Ýξι δüσεις απλÞρωτες, συνολικÜ 4,5 εκατομμýρια ευρþ. Απü το δÞμο Ýχει καταβληθεß μüνο μια δüση με "εντÝλλεσθαι" απü τον πρþην δÞμαρχο ΓιÜννη ΚαζÜκο».

Με την οικογÝνεια ΖωγρÜφου, που πÞρε τα 19,4 εκατομμýρια (σ.σ. για την εξαγορÜ μÝρους της βßλας), εßχατε καμßα επαφÞ;

«Οχι... ΜÜλιστα επειδÞ το υπüγειο πÜρκινγκ που Þθελαν να κατασκευÜσουν σταμÜτησε με απüφαση του ΣτΕ, υπÝβαλαν Ýνσταση στη γνωμοδüτηση...». *

 

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ