Ενημέρωση Τσιόδρα για κορονοϊό: 74 νέα κρούσματα, σύνολο 966, 65 διασωληνωμένοι και 28 νεκροί

0

Ολοκληρώθηκε και η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με τον λοιμωξιολόγος Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Αναλυτικά για σήμερα έχουμε: 74 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο που ανεβάζουν το συνολικό αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 966. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 66 άτομα είναι σε ΜΕΘ, 65 διασωληνωμένοι. Το 86% αυτών είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα. Επίσης ανακοίνωσε για σήμερα 2 ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη. Από αυτούς οι 23 άνδρες και 5 γυναίκες. Επιπλέον 52 έχουν πάρει εξιτήριο και συμπλήρωση ότι έχουν γίνει 13.477 διαγνωστικά τεστ.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες επισημαίνοντας ότι για την ώρα η τροχιά του ιού στη χώρα μας είναι ελεγχόμενη και πρέπει να την κρατήσουμε εντός ελέγχου. Έκανε αυστηρή σύσταση για καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από χώρες με αυξημένα κρούσματα.
Επιπλέον αναφέρθηκε και στα ειδικά τεστ αντισωμάτων, σημειώνοντας πως δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό σε αυτή τη φάση. «Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας» είπε χαρακτηριστικά.
Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εκτίμηση αυτή και σημείωσε: «Τι θα βλέπαμε αν δεν είχαμε βάλει μέτρα. Εφιαλτικά τα σενάρια με 40 εκατ. θανάτους. Μιλούν και για ημίμετρα μόνο για ηλικιωμένους. Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση κοινωνικών επαφών, θα σώζονταν 8 εκατ. ζωές. Όλοι πλέον υιοθετούν στρατηγικές ανάλογες με τις δικές μας. Η Κίνα έκλεισε σήμερα τα σύνορα. Ένα 5% των ανθρώπων νοσούν σοβαρά. Δεν θέλουμε αυτό να γίνει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ούτε μαζί και ταυτόχρονα. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει σημαντικό αριθμό θανάτων» 
Αναφέρθηκε στον  εκατοντάχρονο στην Ιταλία που γεννήθηκε στην πανδημία γρίπης το 1919 και πήρε εξιτήριο προσφάτως αφού νόσησε από κορονοϊό. Επίσης είπε ότι πήρε εξιτήριο σήμερα στη χώρα μας και η πρώτη μητέρα από το Αττικό Νοσοκομείο. Για όσους αποσωληνώθηκαν, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτοί ήταν από 52 έως 67 ετών, 2 από τους 4 είχαν υποκείμενα προβλήματα.
Σχετικά  με τους μονοψήφιους αριθμούς θανάτων σε ορισμένες χώρες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται καθαρά από την ταχύτητα τοπικής εξάπλωσης του ιού, από τη δυνατότητα ανίχνευσης. «Τα τελικά αποτελέσματα της διασποράς της νόσου θα τη δούμε μετά. Είναι πολύ νωρίς να πούμε, η μόνη χώρα που έχει μια καλή εμπειρία είναι η Κίνα. Σε όλες τις άλλες χώρες η αναλογία που έχουμε 80, 15, 5, 80 ήπια νόσος, 15 σοβαρή».

Χαρδαλιάς: Σημαντικότατες οι επόμενες εβδομάδες, κανένα περιθώριο εφησυχασμού
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε κατηγορηματικά πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό.

Ανακοίνωσε πως αναμένονται το Σαββατοκύριακο κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό.
Είπε ότι χθες παρελήφθη υγειονομικό υλικό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 11 τόνοι, με φόρμες ιατρικής προστασίας κ.α.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα, είπε ότι όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι. Η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται σε επίπεδο 13 περιφερειών. Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το είδος των μέτρων που θα πάρουμε. Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είπε χαρακτηριστικά.
Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές και ο τρόπος είναι ένας, μένουμε στο σπίτι, υπογράμμισε.

Share.

Comments are closed.