Τσιόδρας: 78 τα νέα κρούσματα, 821 τα συνολικά, 53 σε κρίσιμη κατάσταση και 22 οι νεκροί – Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα ο Εχίνος

0

Εβδομήντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 821.
Ο κ. Τσιόδρας μεταξύ άλλων είπε ότι:

  • σήμερα προέκυψαν 78 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 821.
  • 22 είναι οι νεκροί, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Πρόκειται για 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Όλοι πλην ενός είχαν υποκείμενα νοσήματα.
  • 134 ασθενείς νοσηλεύονται, το 60% των οποίων είναι άνδρες.
  • 53 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Οι περισσότεροι είναι άνδρες.
  • 36 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία της χώρας.
  • 000 εργαστηριακά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.

Μεγάλη προσοχή στους ηλικιωμένους
«Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας, χώροι προστασίας παθόντων είναι οι κύριοι χώροι στους οποίους θέλουμε να μπει ούτε ένα ύποπτο κρούσμα» είπε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: «Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν οι υπέργηροι εκεί»

Η δεκατετραήμερη παραμονή στο σπίτι
«Η παραμονή για 14 μέρες στο σπίτι μειώνει την ταχύτητα διασποράς του ιού στις τοπικές κοινωνίες», είπε ο κ. Τσιόδρας.  

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Το 80-85% των κρουσμάτων περνάνε ήπια την ασθένεια του ιού. Πάντα σε επαγρύπνηση οι πολίτες»
Για τους υγειονομικούς και τον έλεγχό τους ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν ελέγχονται κάθε μέρα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας, αν εμφανίσει συμπτώματα είναι μέσα στις ευπαθείς ομάδες, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά τους ελέγχουμε για να αποφευχθεί η διασπορά. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σωστά».

Οι άνδρες είναι περισσότερο ευάλωτοι
Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί οι άνδρες είναι περισσότερο ευάλωτοι, ο κ. Τσιόδρας απάντησε

«Τρεις μεγάλες επιδημίες, στην Κίνα, την Ισπανία και την Κορέα, έδειξαν πράγματι ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άντρες, όπως και οι περισσότεροι νεκροί. Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς γίνεται αυτό. Υπάρχουν ενδείξεις από προηγούμενους ιούς SARS, MERZ που μελετώνται. Μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, που συναντώνται περισσότερο στους άντρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιζόντων είναι άντρες.
Σε πειράματα που έγιναν σε εργαστήρια, τα θηλυκά ποντίκια αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά στον ιό. Ξέρουμε ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο αμυντικό σύστημα, π.χ. το Χ χρωμόσωμα, που αποτελεί άμυνα στον ιό, στις γυναίκες είναι διπλό. Ωστόσο, και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν
»

Οι αλλεργίες
Τέλος για τις αλλεργίες είπε:  «Οι αλλεργίες δεν είναι παράγοντας κινδύνου, το άσθμα είναι, η γρίπη είναι. Η γρίπη εμφανίζεται με ίδια εικόνα με τον κορονοϊό, με βήχα και πυρετό, δύσκολο να ξεχωρίσει από τον κορονοϊό ειδικά στους νέους ανθρώπους».

Νίκος Χαρδαλιάς: Σε πλήρη καραντίνα ο Εχίνος της Ξάνθης
Σε έκτακτη κατάσταση κηρύχθηκε από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.
Ήδη το μεσημέρι κατέληξε ένας ηλικιωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης από τον covid-19, το 21ο θύμα στη χώρα μας.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 18:00 το απόγευμα σήμερα, έως τις 7 Απριλίου, επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός των κατοίκων χωρίς καμία εξαίρεση μετακίνησης. Την τροδοφοσία και τις λοιπές ανάγκες θα καλύπτουν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτι κάλεσε τους κατοίκους της Ξάνθης να παραμείνουν σπίτια τους καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι υψηλότατος.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Ξάνθη έχουν καταγραφεί συνολικά 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 4 στην πόλη, 3 στην ορεινή ζώνη και 1 στη Διομήδεια.

Ο κορονοϊος σε νούμερα μέχρι σήμερα

(Κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει και να μπορείτε να διαβάσετε τα δεδομένα)

Share.

Comments are closed.