Νίκος Σύψας: Τις επόμενες μέρες ο κορονοϊός θα δείξει τα «δόντια» του στη χώρα μας

0

Στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε το πρωί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε για ακόμα μία φορά ότι το μόνο μας όπλο, επειδή δεν έχουμε φάρμακα ή εμβόλιο, είναι η παραμονή μας στο σπίτι, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν μας εφησυχάζουν τα χαμηλά νούμερα, γιατί ξέρουμε ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα “δόντια” της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και συνέχισε «να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε σπίτια μας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σύψας στα μέτρα απομόνωσης για τις επόμενες 15 μέρες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό, τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές».
Επισήμανε: «Έχουμε νέο ιό, δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια. Το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί, να το παίξουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά, αλλιώς μας περιμένει καταστροφή».
Σχετικά με τις νεότερες ηλικίες και το αν αυτές προσβάλλονται, ο καθηγητής τόνισε ότι «στην Ιταλία το 10% των διασωληνωμένων είναι 20-40 ετών. Κανείς δεν είναι προστατευμένος. Ο κορονοϊός είναι αμείλικτος και είμαστε όλοι ευάλωτοι».
Για τους κλιματικούς παράγοντες και το πόσο αυτοί μπορεί να μας προστατεύσουν ο κ. Σύψας ανέφερε: «Παίζει ρόλο η υγρασία και η θερμοκρασία. Να μην περιμένουμε, όμως, από τον καιρό να μας σώσει, αλλά από τον εαυτό μας», και κατέληξε λέγοντας ότι «αν βασιστούμε στο παράδειγμα της Κίνας και τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα, η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες».

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1 με τις δηλώσεις του κ. Σύψα

Share.

Comments are closed.