Ζέφη Δημαδάμα*: Στρατηγική με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, δίχτυ προστασίας για όλους

0

Κανείς δεν περίμενε ότι μετά τη δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε, θα είχαμε και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης μιας πανδημίας. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος “προχωρά σε ένα σκοτεινό τούνελ” μιας νόσου, η οποία εμφανίστηκε ξαφνικά και εξαπλώνεται δραματικά.
Οι ανάγκες των κρατών είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Η επιβίωσή μας είναι η πρώτη και βασική προτεραιότητα όμως χρειάζονται και άλλα μέτρα και πολιτικές που σχετίζονται με την κοινωνία και την οικονομία και δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση,  συμβάλλει στην προσπάθεια του κράτους να σταθεί όρθιο, με έμφαση στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Ωστόσο, ένα ακόμη στοίχημα το οποίο πρέπει να επιτευχθεί είναι η αντοχή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση,  καταθέσαμε πρόταση για την επέκταση του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενους νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ και στις προνοιακές δομές. Συγχρόνως, προτείνεται η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσουν οι έκτακτες συνθήκες σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα…
Τώρα, χρειάζεται η οργάνωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επόμενη μέρα γιατί η οικονομία -όταν όλα τελειώσουν- θα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Επομένως μονόδρομος είναι η οργάνωση ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα, δεδομένου ότι ακόμη και 2019 πριν την πανδημία έκλεισε με ιδιαίτερα αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,9% του ΑΕΠ).
Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την ΕΕ για τολμηρά μέτρα όπως πρέπει να κάνει και κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αλλάξουν ριζικά.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε ένα βήμα με το  έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων 750 δις αποφασίζοντας  να συμπεριλάβει και τη χώρα μας. Το Eurogroup έκανε ένα μικρό βήμα και έδωσε δημοσιονομικό χώρο έστω για το 2020, όμως τώρα απαιτείται η  αλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού με ενίσχυση του ΕΣΥ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η κυβέρνηση, με καθυστέρηση, αποφάσισε τα πρώτα μέτρα για τους εργαζόμενους με την αξιοποίηση και υιοθέτηση μέρους των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής με έμφαση σε αυτά που αφορούν στο ΕΣΥ και στους εργαζομένους. Πρέπει να συνεισφέρουν και τα υπόλοιπα κόμματα και να αφήσουν κατά μέρος το λαϊκισμό αλλά και η κυβέρνηση να ακούει και να συνθέτει.
Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προτείνουμε επομένως:

  • την κατάργηση των υπέρογκων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις τράπεζες
  • πάγωμα στον Τειρεσία
  • μέτρα αναστολής των υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, αλλά έχουν μεγάλες μειώσεις στο τζίρο τους
  • αναστολή των δόσεων πέραν τριμήνου και για τα φυσικά πρόσωπα που ήταν ενήμερα στις 31. 12.2019 και μέριμνα για τους χιλιάδες δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα δάνεια τους με τράπεζες και funds 
  • Το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά
  • Είναι επιβεβλημένη η άμεση αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, η παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Τα παραπάνω πρέπει να διασφαλιστούν από τις Τράπεζες και όχι να γίνονται απλώς συστάσεις από την κυβέρνηση.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης πρέπει να είναι οριζόντιος αλλά και στοχευμένος σε κλάδους, όπως ο τουρισμός και το μεγάλο πλήγμα που δέχεται.
Η οργάνωση μιας ενιαίας στρατηγικής με ευελιξία και προσαρμοστικότητα είναι η μεγάλη  προτεραιότητα χωρίς καθόλου εκπτώσεις στις δημοκρατικές αρχές και τις λειτουργίες του κοινοβουλευτισμού και των θεσμών.
Σε αυτή τη στρατηγική κανείς και καμιά δεν πρέπει να αποκλειστεί, κανείς και καμιά να μην μείνει πίσω, τώρα και στο μέλλον.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ

Δείτε τα 4 προηγούμενα άρθρα της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.