Τσιόδρας για κορονοϊό: 48 νέα κρούσματα – συνολικά 743 – 45 σε ΜΕΘ – 20 οι νεκροί

0

48 νέα κρούσματα,  των οποίων τα 21 είναι από τις πτήσεις της Ισπανίας που όλοι τώρα βρίσκονται στο STANLEY HOTEL, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 743 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως ανέφερε, 134 άτομα νοσηλεύονται. Από αυτούς το 60% είναι άνδρες. 45 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνδρες και με υποκείμενο νόσημα. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αριθμός των θανάτων ανήλθε συνολικά σήμερα στους 20.
«Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα» είπε και πρόσθεσε: «Δύο μέρες έχουμε μειωμένη καταγραφή νοσούντων και θανάτων στην Ιταλία. Στην Κίνα αρχίζουν και σταματούν οι περιορισμοί. Η διάρκεια των μέτρων είναι σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό του ιού. Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρξουν ότι δεν έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και εμφανίζουν συμπτώματα. «Να δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και πότε είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό. Ο ιός δεν σέβεται ηλικία» είπε και σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε: «Λίγα λεπτά πριν με ενημέρωσαν για μια νεαρή συμπολίτσσα επαρχιακής πόλης, έμεινε σπίτι και διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον ιό. Μου είπαν ότι υπήρχε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Θεωρώ ότι για όσους μένουν σπίτι πρέπει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό έτσι ώστε αν υπάρξει επιδείνωση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν αλλάζει το μήνυμα «μείνε σπίτι» αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση για όσους εμφανίζονται επιδείνωση συμπτωμάτων
«Δεν είναι έκπληξη να έχουμε δεκάδες υγειονομικούς που έχουν εκτεθεί στον ιό. Και αυτοί ακολουθούν οδηγίες όπως όλοι οι άλλοι. Δεν μας ενοχλεί αυτό, ούτε έχουμε πρόβλημα μέχρι στιγμής. Ενδεχομένως σε μια μεγάλη αύξηση του ιού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα» σημείωσε σε άλλο σημείο, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ιού στην Ελλάδα: «Οι αριθμοί που έχουμε είναι αναλογικά καλύτεροι από τις άλλες χώρες, όσοι πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους μας».

Οι δηλώσεις του κ, Χαρδαλιά για την απαγόρευση της κυκλοφορίας
Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από χθες στις 6 μέχρι σήμερα στις 6, διεκπεραιώθηκαν 1.300.000 επιτυχημένα sms.

Διευκρίνισε ότι σχετικά με βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, η φόρμα Α πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη, ενώ ανακοίνωσε και το νέο ωράριο για τα σούπερ μάρκετ: Δευτέρα εως Παρασκευή 7-9, Σάββατο 7-8, Κυριακές κλειστά.
Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε και για τους ελέγχους σε όσους έχουν κριθεί high risk: σε 161 ελέγχους, 8 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στους επαναπατρισμένους από την Ισπανία και τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες: «21 από τα 263 επιβάτες χαρακτηρίστηκαν θετικοί, στην πτήση από Βαρκελώνη 14 άτομα, και από Μαδρίτη 7. Φανταστείτε να μην παίρναμε αυτά τα μέτρα».

Share.

Comments are closed.