Γιάννης Μαγκριώτης: Να τηρούμε τα μέτρα χωρίς φόβο και απόγνωση

0

Ο κορονοιός τρομάζει, όπως κάθε τι που είναι άγνωστο και αόρατο.
Είναι και η τρομολαγνεία πολλών ΜΜΕ, για λόγους τηλεθέασης, όπως και πολλών διαχειριστών του διαδικτύου.
Όλοι μας όμως ,πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της πολιτείας και τι υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.
Λογικά, όπως πάλι μας λένε η ειδικοί, ο κορονοιός είναι ένας ιός γρίπης, με τα δικά του χαρακτηριστικά, που δεν πρέπει να μας τρομάζει, και πως αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους, θα έχουμε τις λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και την προσωπική μας ζωή.
Μάλιστα σημειώνουν, όπως όλοι οι ιοί της γρίπης, όταν οι θερμοκρασίες θα ανέβουν αρκετά, δηλαδή κοντά στο Καλοκαίρι, μπορεί να έχει υποχωρήσει αισθητά.
Στην προσωπική μας ζωή, είναι εύκολο να είμαστε υπεύθυνοι, αν και πολλές φορές φαίνεται αδύνατο, είτε από άγνοια κινδύνου, είτε από αλαζονεία, αποκαλύπτοντας ακόμη μια φορά τον κακό μας εαυτό.
Όμως, στην οικονομική ζωή και την εργασία, αρχίζουν τα πιο δύσκολα.
Η οικονομία θα υποστεί πίεση και η υποχώρηση, σχεδόν σε όλους τους κλάδους και τομείς θα είναι μεγάλη.
Εαν μάλιστα σκεφτούμε τα δέκα χρόνια κρίσης και την μικρή, αλλά αισθητή υποχώρηση, απο το τέταρτο τρίμηνο του 2019, τότε μπορούμε να καταλάβουμε, που μπορεί να φθάσουμε.
Υπάρχουν δραστηριότητες, όπως οι υπηρεσίες υγείας, που όχι μόνο δεν μπορούν να σταματήσουν, αντιθέτως οι εργαζόμενοι σηκώνουν με μεγάλο προσωπικό τίμημα το μεγαλύτερο βάρος και τους αξίζουν συγχαρητήρια και κάθε υποστήριξη.
Υπάρχουν και βασικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως στον τομέα των τροφίμων, που επίσης, δεν μπορούν να σταματήσουν.
Υπάρχουν όμως και δραστηριότητες, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που επίσης δύσκολα μπορούν να σταματήσουν, χρειάζεται όμως μεγάλη φροντίδα από τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς και προσοχή από αυτούς που τα χρησιμοποιούν.
Η κυβέρνηση ορθώς έκλεισε, τους φορείς και τις δραστηριότητες που συγκεντρώνουν πολλούς ανθρώπους.
Ορθώς επίσης ανακοίνωσε και τα πρώτα μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Όμως, όπως και τα μέτρα που ανακοίνωσε αρχικά η ΕΕ και η ΕΚΤ, είναι πίσω από τις ανάγκες και πρέπει άμεσα να δει πιο ρεαλιστικά την πραγματικότητα.
Οι απώλειες τόσο στην οικονομία όσο και στην απασχόληση θα είναι μεγαλύτερες, αν η κυβέρνηση δεν πάρει εγκαίρως, τα αποτελεσματικότερα το δυνατόν μέτρα στήριξης, και αν δεν απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα από την ΕΕ.
Φοβάμαι όμως, ότι, η κυβέρνηση κάνει μεγάλο λάθος, που δεν κλείνει και τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και επαγγελματίες και κατ’ επέκταση όλους τους πολίτες.
Αντιλαμβάνομαι ότι, δεν θέλει να αναλάβει το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, όμως, ούτως ή άλλως τα μαγαζιά έχουν πολύ λίγη δουλειά, και είναι εκτεθειμένα στην προσβολή και την διάχυση του κορονοιού.
Σύντομα φοβάμαι, ότι θα αντιληφθεί το λάθος της, όπως και με την εκκλησία, όμως το τίμημα που θα πληρώσουμε ως κοινωνία και ως οικονομία τότε, θα είναι πολύ πιο μεγάλο.
Καλημέρα και καλή δύναμη, χωρίς φόβο και απόγνωση, με ατομική και συλλογική υπευθυνότητα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 129 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.