Έκλεισαν τα σύνορα στις Καστανιές – Κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες στα σύνορα [Βίντεο]

0

Τεταμένη είναι κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συρρεύσει με στόχο να εισέλθουν στην Ελλάδα, μετά τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα τουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα περίπου 1000 άτομα βρίσκονται στις Καστανιές του Έβρου, ενώ η Τουρκία ναυλώνει δωρεάν λεωφορεία από την Ανδριανούπολη.


Η Αθήνα αποφάσισε να κλείσει το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα-σερπαντίνα. Παράλληλα οι αστυνομικές δυνάμεις στον συνοριακό σταθμό ενισχύονται και έχουν αυξηθεί από 80 σε 250 άτομα, από διάφορες υπηρεσίες. Ήδη ανακλήθηκαν οι άδειες και κόπηκαν τα ρεπό των αστυνομικών στην περιοχή του Έβρου, λόγω της κατάστασης αυξημένης επιφυλακής που υπάρχει εξαιτίας των συγκεκριμένων εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, τόσο οι συνοριοφύλακες που έχουν ως κύρια αποστολή την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, ενημερώθηκαν ότι κόβονται τα προγραμματισμένα ρεπό και ανακαλούνται όλες οι άδειες,


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης έρχεται στον Έβρο 
«H σημερινή κυβέρνηση αγκαλιάζει όλους αυτούς τους εργάτες της ασφάλειας της χώρας και θα τους στηρίξει», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το μεσημέρι του Σαββάτου από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, στο Χειμώνιο.


Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που βρίσκεται στο νομό Έβρου από νωρίς το πρωί, επισκέφτηκε τμήματα συνοριακής φύλαξης, πραγματοποίησε πλωτή περιπολία στο Δέλτα του Έβρου, συναντήθηκε, συνομίλησε και ενημερώθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. στο νομό Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Τάσο Δημοσχάκη και Σταύρο Κελέτση και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Αστυνομικών Διευθύνσεων, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, με αστυνομικούς συνδικαλιστικούς φορείς του Έβρου, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Χειμώνιο Ορεστιάδας.

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές
Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα radioevros.gr το τελωνείο έκλεισε στις 11:00 το πρωί και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει. Αναφορικά με τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του Τελωνείου, είτε να εισέλθουν στην χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.


Με λεωφορεία μεταφέρονται στον Έβρο οι πρόσφυγες
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες είχαν σταματήσει οι ροές μεταναστών από τον Έβρο, αλλά η κατάσταση άλλαξε μετά την απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα.

Αν και επισήμως η Άγκυρα διαψεύδει ότι άλλαξε τακτική στο μεταναστευτικό, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μαζεύονται σε κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να μεταφερθούν, δωρεάν με λεωφορεία, στα σύνορα με την Ελλάδα. Όπως λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών ενημερώνονται μέσω SMS για τα σημεία που πρέπει να πάνε προκειμένου να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

Αποτράπηκε η προσπάθεια εισόδου δεκάδων προσφύγων/μεταναστών μέσω του Τελωνείου των Καστανεών
Πριν από ώρα, δεκάδες πρόσφυγες/μετανάστες, νεαροί στην ηλικία βρέθηκαν αρχικά στην Αδριανούπολη και με λεωφορεία τα οποία μάλιστα όπως δήλωσαν οι ίδιοι τους μετέφεραν δωρεάν από την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μέσω του τουρκικού τελωνείου στις Καστανιές προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Αποτράπηκε όμως η προσπάθεια τους από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, ενώ εκεί έχει φτάσει και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα να ζητήσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
«Είναι πάρα πολύ κρίσιμο, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες και εξελίξεις, η Ελλάδα να παρέμβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα να ζητήσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να δούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πώς διαχειριζόμαστε αυτήν τη νέα κατάσταση». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για τις εξελίξεις στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας και τις δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας ότι δεν θα σταματάει τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Ουσιαστικά, αν ισχύουν αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μιλάμε για κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αφορά πρωτίστως τους πρόσφυγες από τη Συριά. Ας περιμένουμε, ας είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας. Σε κάθε περίπτωση, πολιτικά είναι μείζον η Ελλάδα να θέσει αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοβουλία της», σημείωσε.

ΚΙΝΑΛ: Κατέρρευσε η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας
«Οι Τουρκικές απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, οδηγούν σε κατάρρευση την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά.
Μετά την κατάρρευση της κοινής δήλωσης με την Τουρκία η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της
», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.

Share.

Comments are closed.