Υπουργείο Παιδείας: Μετεγγραφές φοιτητών και αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ

0

Λιγότερους εισακτέους από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και δραστική μείωση των μετεγγραφών  υπόσχεται  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα Πανεπιστήμια, κυρίως στα κεντρικά AEI τα οποία ασφυκτιούν και δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού φοιτητών που εγγράφονται κάθε χρόνο.

Η πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, λοιπόν, σκέφτεται:

  • Πριν οριστικοποιήσει τον αριθμό των επόμενων εισακτέων, που θα γίνει τον Απρίλιο, να μελετήσει και τις εισηγήσεις των Πανεπιστημίων, που προτείνουν μείωση στο μισό περίπου του αριθμού  των εισακτέων.
  • Βέβαιο είναι ότι εξετάζεται να γίνουν εν μέρει δεκτές οι προτάσεις των Πανεπιστημίων , δηλαδή να υπάρξει μικρή μείωση του αριθμού εισακτέων

Σε ότι αφορά τις μετεγγραφές στις σκέψεις τις πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι:

  • Να θεσμοθετηθούν μετεγγραφές δύο ταχυτήτων:
    • ελαστικότερες από τα κεντρικά σε περιφερειακά, και,
    • δυσκολότερες από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Κυρίαρχο στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η βαθμολογία που έχει πιάσει ο φοιτητής στις Πανελλήνιες:

  • Ο φοιτητής περιφερειακού Πανεπιστημίου για να κάνει αίτηση μετεγγραφής σε κεντρικό Πανεπιστήμιο θα πρέπει ο βαθμός εισαγωγής του να πιάνει το  80% της βάσης του τμήματος υποδοχής. Δηλαδή εάν το τμήμα υποδοχής έχει βάση εισαγωγής 10 θα πρέπει ο φοιτητής που επιθυμεί να εισαχθεί σε αυτό να έχει βαθμολογία τουλάχιστο  8.
  • Οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση μετεγγραφής από κεντρικό σε περιφερειακό Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει βαθμό τουλάχιστον το 60 % του βαθμού εισαγωγής του τμήματος υποδοχής.

Φυσικά τα παραπάνω δεν είναι αποφάσεις αλλά αποτελούν σκέψεις της πολιτικής ηγεσλίας του υπουργείου Παιδείας, τις οποίες θα συζητήσουν με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ Λυκείου να γνωρίσουν έγκαιρα το νέο σύστημα μετεγγραφών.

Share.

Comments are closed.