Γιάννης Μαγκριώτης*: Γκάφες στην εξωτερική πολιτική που κοστίζουν

0
  1. Ο Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη με τον Νταβούτογλου, μετά τη συνάντησή τους, είπε: «Δεν έχουμε αντίρρηση να ανοίξει ο επόμενος φάκελος της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Βλέποντας την αντίδραση του Κοτζιά από απέναντι, είπε: «Σημασία έχει πώς κλείνει ένας φάκελος και όχι αν ανοίξει». Η Λευκωσία εξέφρασε με διαρροή τη δυσφορία της.
  2. Όταν ο Τσίπρας κάλεσε τον Ερντογάν στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην εθιμοτυπική συνάντηση με τον Ερντογάν, άρχισε σε απευθείας μετάδοση να αναλύει στον Τούρκο Πρόεδρο γιατί δεν μπορεί να αλλάξει η συνθήκη της Λοζάνης, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ερντογάν να κάνει μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο θρασύτατο κήρυγμα αναθεωρητισμού.
  3. Ο Ερντογάν σε αρκετές ομιλίες του είπε ότι «το πρώτο βράδυ που βρέθηκαν στη χώρα μας οι Τούρκοι στρατιωτικοί με το ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο, ο Τσίπρας στο τηλέφωνο του είπε ότι θα φροντίσει να τους γυρίσει στην Τουρκία σύντομα». Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε τα λόγια του Ερντογάν.
  4. Ο Κοτζιάς, λίγο προτού παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι «μπορούμε να δούμε το θέμα της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων με την Τουρκία».
  5. Ο Δένδιας, χθες το βράδυ στην εκπομπή της Τρέμη, είπε: «Ούτε και η κυβέρνηση της Τρίπολης πιστεύει στο μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία, γι’ αυτό μας ζήτησε να πάμε στη Χάγη το τουρκολιβυκό μνημόνιο». Το αντίθετο ακριβώς ισχύει, γι’ αυτό μας ζήτησαν να πάμε στη Χάγη. Αυτό πρότεινε με έμμεσο τρόπο και ο Τσαβούσογλου, όταν δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα τις διαφωνίες της για το μνημόνιο με τη Λιβύη». Δυστυχώς αυτό θα γίνει, γι’ αυτό πρέπει εμείς να ανακηρύξουμε τη δική μας ΑΟΖ με την Κύπρο, πριν πάμε στη Χάγη για να ακυρώσουμε στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
  6. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι φέτος είχε ηρεμία στα Ίμια γιατί ο Έλληνας συνάδελφός του τού είχε πει ότι «φέτος δεν θα επιχειρήσει η Ελλάδα να καταθέσει στεφάνι στα Ίμια». Βέβαια η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι είπε κάτι τέτοιο.
  7. Για Καμμένο αδυνατώ να βρω κάτι που συμφωνώ. Πήγε την πρώτη φορά στα Ίμια, χωρίς να το ανακοινώσει, με ελικόπτερο κι έριξε το στεφάνι στο σημείο όπου οι Έλληνες αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα των Ιμίων το 1996.
    Τη δεύτερη φορά πήγε με φρεγάτα και έφτασε στα έξι μίλια, γιατί του έκλεισαν τη θάλασσα μπροστά στα Ίμια, ενισχύοντας την προπαγάνδα της Άγκυρας ότι τα Ίμια είναι δικά τους γι’ αυτό και δεν τόλμησε ο Έλληνας υπουργός να πλησιάσει τα Ίμια.

Όταν είσαι σε υπεύθυνες θέσεις, πρέπει να προσέχεις και πού βάζεις κόμμα στις δηλώσεις, ακόμη και στις συνομιλίες.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 122 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.