Η εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ και οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

0

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μία ανοιχτή κρίση εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα εσωκομματικά «θερμά επεισόδια» δίνουν και παίρνουν, με αποτέλεσμα χθες να αποφασίσει ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία την αναβολή κατά μία εβδομάδα της προγραμματισμένης γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ένταση και προσωπικές αναφορές, ενώ συζητήθηκαν και όλα όσα έχουν επιβαρύνει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος το τελευταίο διάστημα. Εκτός των πολιτικών αντιρρήσεων για το δημοψήφισμα και για τα ερωτήματα που θα τεθούν σ’ αυτό, όπως επίσης και για το κατά πόσον πρέπει να αλλάξει το όνομα του κόμματος, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που αποτελούν τα πρόσφατα «θερμά επεισόδια» στο εσωτερικό σκηνικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε και έλαβε στήριξη από όλους σε σχέση με επιθετικά σε βάρος του δημοσιεύματα. Το περίεργο είναι ότι ενώ αυτό μπορούσε να γίνει μια μία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, τελικώς ασχολήθηκε η Πολιτική Γραμματεία! Ε, αυτό κι αν δεν είναι περίεργο… Πάντως οι γνωρίζοντες τα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτό ήταν μια μεγάλη νίκη του Σκευρκλέτη, ο οποίος ασφαλέστατα θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριό του.
Πέραν αυτού, στη συνάντηση εξετάστηκαν και οι καταγγελίες βουλευτών του κόμματος –η σχετική επιστολή συνυπογράφεται από 21 μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι κκ. Σπίρτζης, Γιώργος Τσίπρας και Πολάκης- που βάλλουν κατά του Οργανωτικού του κόμματος, κατηγορώντας το πως στις διάφορες συνεδριάσεις ανά την Ελλάδα «στέλνει» περισσότερα στελέχη που προέρχονται από τους «53» σε σχέση με στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» ή με «προεδρικούς».
Πάντως, αντιρρήσεις σχετικά με την περίφημη διεύρυνση και το «μετασχηματισμό» έχουν και στελέχη που είτε ανήκουν στους «53».
Πρόσφατα, τα 51 στελέχη της Θεσσαλονίκης έστειλαν κείμενο στην ηγεσία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αποφάσεις για διεύρυνση. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ρωτούσαν «ποια είναι η σχέση των προσώπων της προοδευτικής συμμαχίας που συγκροτούν την ΚΕΑ και το Πολιτικό Συμβούλιο της με την πολιτική ταυτότητα και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τις μάχες της Αριστεράς και της προόδου;», καθιστώντας σαφή τη δυσπιστία τους με τις νέες «εντάξεις» στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως η αναβολή για μία εβδομάδα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής κρίθηκε αναγκαία καθώς αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι τόσο φορτισμένη, που όλα έδειχναν ότι αν συγκαλείτο μεθαύριο το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, η συνεδρίαση θα εξελισσόταν σε… εμφύλιο πόλεμο. Ως εκ τούτου, όλοι συμφώνησαν χθες να πάρουν μία εβδομάδα χρόνο ώστε να συζητηθούν κάποια κρίσιμα θέματα και να μην οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία συνεδρίαση της Κ.Ε. με όλα τα εσωκομματικά μέτωπα ανοιχτά. Βεβαίως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενταθούν οι συνεδριάσεις των υπολοίπων οργάνων και να «ζυμωθούν» οι τάσεις μεταξύ τους. Τούτων δοθέντων το απόγευμα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο των 41 μελών επίσης, αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει ξανά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει σε αυτό που μετ’ επιτάσεως ζήτησε χθες από όλους: να πέσουν οι τόνοι, να πάψουν κάθε είδους προσωπικές επιθέσεις και να διεξάγεται ο διάλογος με τρόπο πολιτικό και όχι προσωποκεντρικό. Μάλιστα, αν αυτή η έκκληση-παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα δεν γίνει σεβαστή, τότε δεν αποκλείεται ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει τους τόνους, στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις εσωκομματικές πλευρές ότι «δε θα ανεχθεί» περαιτέρω εσωστρέφεια, την ώρα που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει… ανενόχλητη την πολιτική της.

Share.

Comments are closed.