Πέρασε οριακά στη Βουλή η ρύθμιση για τα πτυχία των κολεγίων

0

Τελικά ψηφίστηκαν σήμερα, παρά τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, κατά πλειοψηφία και έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία επίμαχα άρθρα (16, 33 και 50) του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση υπήρξε μεγάλη ένταση, δεδομένου ότι ειδικά το άρθρο 50 για την εξίσωση των πτυχίων το στήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα και κανένας άλλος. Φυσικά για να μην υπάρξουν εκπλήξεις κατά την ονομαστική ψηφοφορία υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίησης των κυβερνητικών βουλευτών. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έφυγε άρον άρον από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου διεξαγόταν κρίσιμη σύσκεψη για το Μεταναστευτικό, προκειμένου να ψηφίσει στη Βουλή.
Αναλυτικά οι ψηφοφορίες
Ειδικότερα επί 289 παρόντων βουλευτών:

  • Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν 185 ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές.
  • Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών».
  • Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.

Από τα παρπάνω αποτελέσματα γίνεται φανερό ότι το πλέον επίμαχο άρθρο, το 50 για την εξίσωση των πιστοποιητικών κολεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ, που είχε προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ψηφίστηκε οριακά και μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η κυρία Κεραμέως βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής και για το γεγονός ότι στην ομιλία της στη Βουλή επικαλέστηκε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που υπαγορεύει τη ρύθμιση για τα πτυχία των κολεγίων, χωρίς ποτη αυτή η οδηγία να παρουσιαστεί από την υπουργό παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Share.

Comments are closed.