Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Τι αναφέρει το προσχέδιο – Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη με την ηγεσία της ΕΕ

0

O χρόνος για τη Διάσκεψη του Βερoλίνου μετράει αντίστροφα για το μέλλον της Λιβύης καθώς το απόγευμα στη γερμανική πρωτεύουσα θα κριθούν πολλά.
Πάντως σήμερα το μεσημέρι διέρρευσε το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβυη
Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί αύριο στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.
Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.
Οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Μητσοτάκης ασκεί πίεση με κάθε τρόπο
Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να ασκεί πίεση στο Βερολίνο και στην Άγκυρα για τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Μετά τη διπλωματική σφήνα, με την κίνηση που έκανε να προσκαλέσει τον Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, δείχνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρός παίχτης στην νοτιανατολική Μεσόγειο, ξεκίνησε ένα σερί τηλεφωνικών επαφών με ξένους ηγέτες και ταυτόχρονα ο Νίκος Δένδιας συνομιλούσε με ομολόγους του από ευρωπαϊκές χώρες.
Αφού ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός μίλησε σήμερα στο τηλέφωνο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στη συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Share.

Comments are closed.