Ο Μητσοτάκης συστήνει υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με υπουργό τον Νότη Μηταράκη

0

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συστήνεται με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω υπουργείο είχε καταργηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ως «αχρείαστο». Στο νέο υπουργείο υπουργός θα είναι ο Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής υπουργός τον Γιώργος Κουμουτσάκος.
Υπενθυμίζεται πως ο Νότης Μηταράκης ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.
Οι διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού οδήγησαν τον πρωθυπουργό να αντιληφθεί το λάθος του και να προχωρήσει ταχύτατα στη δημιουργία του συγκεκριμένου υπουργείου, ώστε να προωθηθεί το κυβερνητικό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο. Στην απόφαση αυτή, φυσικά, έπαιξαν ρόλο και οι αντιδράσεις που υπάρχουν και στα νησιά, αλλά και στη χερσαία Ελλάδα σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών

Η δήλωση του Στέλιου Πέτσα
«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.
Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
  • Αυξημένες επιστροφές.
  • Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.
Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη.
Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.
Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο».

Συγχαρητήρια με ειρωνεία από τον Τσίπρα
Με μια ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διορθώσει το λάθος που έκανε με την κατάργηση του υπουργείου και τον κατηγορεί ότι δημιούργησε μπάχαλο στη διαχείριση του προσφυγικού.


Γιώργος Καμίνης: Η ίδρυση του Υπουργείου αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού -μεταναστευτικού
Ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη σημερινή ίδρυση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από την κυβέρνηση:

«Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση για ίδρυση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού -μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών. Η κυβέρνηση ομολογεί το σοβαρό λάθος που διέπραξε με την κατάργηση του Υπουργείου Μετανάστευσης κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο. Λάθος που επιχείρησε να διορθώσει, ανεπιτυχώς όπως δείχνει η σημερινή εξέλιξη, δημιουργώντας συντονιστές επί συντονιστών.
Όπως είχε προβλέψει από την αρχή το Κίνημα Αλλαγής, η για επικοινωνιακούς λόγους κατάργηση του Υπουργείου δημιούργησε ένα πρόσθετο διοικητικό και επιχειρησιακό χάος που θέτει πια σήμερα σε σοβαρή δοκιμασία την κοινωνική ειρήνη στα νησιά αλλά και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Η κατάργηση του Υπουργείου δεν έλυσε σχεδόν κανένα από τα πολλά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση οφείλει πια να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μικρότερη έπαρση. Η χώρα δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό τείνει σήμερα πια, ενώπιον και της πολυεπίπεδης τουρκικής πρόσκλησης, να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις

Η απάντηση Πέτσα στον Τσίπρα: Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται»
Σε απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για μια σειρά από «γκάφες» στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν είναι απλώς μία γκάφα να σε ερευνά η ΟLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλιών για το μεταναστευτικό.

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Share.

Comments are closed.