Κίνημα Αλλαγής: Γιατί καταψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο

0

Κάθε άλλο παρά πράξη συναίνεσης εκ μέρους της κυβέρνησης, θεωρούν στο Κίνημα Αλλαγής την πρόταση για εκλογικό νόμο. «Η ΝΔ συνεχίζει την συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού. Είναι λογική που συντηρεί την πόλωση και διχάζει τον λαό μας. Για αυτό και καταψηφίζουμε την πρότασή της», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά μιλώντας χθες στο Συντονιστικό της ΚΟ του κόμματός της, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης με την πράξη του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου
Στην Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, πιστεύουν στην ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος ευρείας αποδοχής, που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ή όπως συνηθίζουν να λένε, ενός εκλογικού νόμου που συνδυάζει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα, την εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων και τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση. Κάνουν μάλιστα λόγο για κυβερνήσεις ισχυρές, με ευρεία λαϊκή στήριξη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτές δεν μπορεί να προκύπτουν από υπέρμετρα μπόνους που αλλοιώνουν τη λαϊκή βούληση. Από την άλλη, για τους ίδιους λόγους σημειώνουν ότι ως Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισαν τον νόμο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016. «Η πολυδιάσπαση που επιφέρει αυτό το εκλογικό σύστημα, οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και σε διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό μας σύστημα», λένε, σημειώνοντας πάντως με νόημα ότι ο κ.Τσίπρας δεν δίστασε δύο φορές να αξιοποιήσει τον νόμο Παυλόπουλου για να πάρει 50 επιπλέον έδρες και να κυβερνήσει μαζί με τους ΑΝΕΛ.
Στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνεται μία ολοκληρωμένη πρόταση για νέο εκλογικό νόμο. Σε αυτήν γίνεται λόγος για ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, με εκλογικό μπόνους που θα δίνεται μόνο αν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος και θα είναι κλιμακωτό, με ανώτατο όριο συνολικού μπόνους τις 35 έδρες. Στην ίδια πρόταση, που κατατέθηκε προ διετίας, περιλαμβανόταν η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και μέτρα διαφάνειας για την χρηματοδότηση των κομμάτων, με κάποια από τα σημεία της πρότασης να έχουν ήδη υλοποιηθεί.
«Ο νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, όχι μόνο δεν συνάδει με τη δική μας πολιτική λογική, αλλά αντίθετα επαναλαμβάνει τον περιβόητο νόμο Παυλόπουλου, με το ληστρικό μπόνους των 50 εδρών», λένε στο Κίνημα Αλλαγής, εξηγώντας ότι η πρόταση της ΝΔ οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση για όποιο κόμμα συγκεντρώσει περί που το 37% του εκλογικού συστήματος, κάτι για το οποίο με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής απαιτείται ποσοστό άνω του 40,5%. Προεξοφλούν μάλιστα, ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας και ξεκαθαρίζουν ότι θα την καταψηφίσουν, εκτιμώντας ότι παραμορφώνει τη λαϊκή βούληση και «απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, αλλά δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού».

Share.

Comments are closed.