Ράικου για Παπαγγελόπουλο: Κατάλαβα ότι είχα να κάνω με συμβόλαιο θανάτου

0

Με βολές κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ξεκίνησε η κατάθεση της Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis.
Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς έκανε λόγο για συμβόλαιο θανάτου εναντίον της από τη στιγμή που αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και για κατάσταση εκβιασμού από την πλευρά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης
«Κάποιος Ανδρικόπουλος δημοσιογράφος από την εφημερίδα «Nτοκουμέντο» με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμαι η ίδια για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κ. Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα. Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ  με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση».

Από το 2005 αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν
«Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στήριζε η τότε κυβέρνηση, έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους, έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους», συμπλήρωσε.
Μάλιστα η κ. Ράικου αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαν μαζί, αποκαλούσε τον εαυτό του Ρασπούτιν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «από τότε θυμάμαι να το λέει. Όταν με κύκλους μίλησα για πρώτη φορά το 2018 για τον Ρασπούτιν ήμουν εγώ η ίδια που κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν, εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου, είπαν ότι τα είπαν οι κύκλοι Ράικου. Εγώ τα είχα πει, τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα, ως σκευωρό της ενεργούς πολιτικής».
Η κ. Ράικου αναφέρθηκε σε σειρά πειθαρχικών διώξεων που ξεκίνησαν από την απόφαση της να μην στείλει στη Βουλή πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία.

Είχα να κάνω με συμβόλαιο θανάτου
«Μετά την άρνηση μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεία και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Nτοκουμέντο» ξεκίνησε  σειρά πειθαρχικών μου διώξεων», και συνέχισε:

«Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο του «Ντοκουμέντο» εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τι θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τι συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων

Δεν βρήκα τίποτα για Παναγιωτάκη
Η κ. Ράικου αναφέρθηκε στις έρευνες που είχε κάνει  σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και στην διερεύνηση των καταγγελιών για offshore  του επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διερεύνηση που είχε ως αποτέλεσμα ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια offshorem ούτε εμβάσματα από την Novartis προς τον κ. Παναγιωτάκη.

«Έψαξα τράπεζες. Από Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ. ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα Novartis ήταν 118 εκατ. ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες, κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε σχέσεις με Novartis. Στείλαμε έγγραφο και στην ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κ. Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση. Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν».

Η συνάντηση με την Γιάννα Παπαδάκου
Η κ. Ράικου όπως και στην κατάθεση της στους εισαγγελείς έτσι και τώρα αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

«Τον Φεβρουάριο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως… υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως “για Βενιζέλο και Πικραμμενο δεν βγαίνει κάτι”; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου. Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. ” Φεύγω τώρα να στα φέρω“. Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε».
«Λίγες ημέρες μετά με πήρε ο Παπαγγελόπουλος. Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή; Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής,  απάντησα. Κάτσε και θα δεις, είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι».

Η έναρξη της έρευνας για τη Novartis
Κατά την έναρξη της κατάθεσής της η κ. Ελένη Ράικου φέρεται να κατέθεσε πως στις 16/12/2016 της διαβιβάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή η υπόθεση Novartis. Πως δυο υπάλληλοι πήγαν στις ΗΠΑ και κατήγγειλαν αθέμιτες πρακτικές και κατέθεσαν και οι δυο για χρηματισμούς, για διευκολύνσεις στην εταιρεία. Δεδομένου πως η Novartis ήταν υπότροπη και σε άλλες χώρες και της είχαν επιβληθεί κυρώσεις, εστιάσαμε με τους επίκουρους εισαγγελείς στην υπόθεση ώστε η χώρα να πάρει κι αυτή αποζημιώσεις. Στείλαμε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για να μας στείλουν όλα τα στοιχεία.

Κατόπιν πήραν στοιχεία από υπολογιστές και ζήτησαν από τις ΗΠΑ και άλλα στοιχεία. Οι Αμερικανοί έστειλαν δυο έγγραφα. Κυρίως για ένα συνέδριο στο Βερολίνο που είχαν πάρει μέρος υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας (11-12 άτομα). Για το συνέδριο αυτό είχε γίνει έρευνα και του υπουργείου όμως χωρίς να υπάρξει απόδοση ευθυνών. Δώσαμε λοιπόν εντολή στην κα Παπασπύρου ώστε να δούμε εάν υπάλληλοι που ήταν στην τιμολόγηση φαρμάκων είχαν σχέση με το συνέδριο.
Ζητούσαμε στοιχεία για πιθανή ζημιά του Δημοσίου. Θέλαμε αναλυτική έκθεση γα όλα αυτά. Αυτή την παραγγελία δώσαμε και κατόπιν δημιουργήθηκε κλιμάκιο έρευνας των υπερτιμολογήσεων. Επίσης διενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα. Κατασχέσαμε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών. Όλα πήγαν στις υπηρεσίες μας. Έγινε κι εργαστηριακή εξέταση σε βάθος.

Συνάντηση με αμερικανούς εισαγγελείς
Τον Φεβρουάριο 2017 μας επισκέφτηκαν δυο Αμερικανοί εισαγγελείς και τρεις βοηθοί τους. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του εισαγγελέως Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Ράικου φέρεται να είπε ότι πρότεινε να γίνει κοινή ομάδα όμως οι Αμερικανοί αρνήθηκαν. «Τους έκανα αίτημα δικαστικής συνδρομής και ζήτησα ικανοποίηση του αιτήματος. Από την πλευρά τους ζήτησαν να δώσουμε αντίγραφα κατασχεθέντων. Στο αίτημά μας όμως είπαν πως δεν μπορούν να δώσουν αντίγραφα έως να ολοκληρώσουν τη δική τους έρευνα», φέρεται να είπε ακόμα.

Share.

Comments are closed.