Ο διάλογος Τραμπ-Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά:: «Και αν χάσετε;» – «Δεν θα χάσουμε»

0

Ένας διάλογος που ενδεχομένως να δείχνει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στα ελληνοτουρκικά διημείφθη την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα όταν έκλεισαν οι πόρτες του Οβάλ Γραφείου και ο πρωθυπουργός κατάλαβε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ούτε το μέγεθος του προβλήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ούτε την κρισιμότητα των στιγμών προσπάθησε να τον ενημερώσει αναλυτικά. Έτσι άρχισε να τού εκθέτει τα επιχειρήματα με τα οποία η Ελλάδα απορρίπτει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης και μάλιστα θέλησε να καταστήσει σαφές ότι αν ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη το εν λόγω «μνημόνιο», τότε θα διαμορφωθούν οριακές καταστάσεις.

«Και αν χάσετε
Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός φέρεται να προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως αν ο Τούρκος πρόεδρος στείλει νοτίως της Κρήτης κάποιο γεωτρητικό ή ερευνητικό σκάφος, τότε η Ελλάδα δε θα έχει άλλη επιλογή από το να το αναγκάσει να απομακρυνθεί ή ακόμη και να το βυθίσει, προκειμένου να αποφύγει μία de facto παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να αιφνιδιάστηκε από την συγκεκριμένη προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αντέτεινε πως μία τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγούσε σε θερμό επεισόδιο ή ίσως και σε σύρραξη με την Τουρκία. Μάλιστα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να το γνωρίζει, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να τον ρώτησε: «δεν φοβάστε τί θα γίνει αν χάσετε;», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τού απαντά «δε θα χάσουμε, κύριε πρόεδρε».

Επιβεβαίωση του διαλόγου
Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε πριν μία εβδομάδα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και αναδεικνύεται σήμερα από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία», ενώ έχει τη σημασία του το γεγονός ότι επί της ουσίας, τον συγκεκριμένο διάλογο επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, η Ντόρα Μπακογιάννη. «Το πρώτο που είναι σαφές είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας θα είναι παρά πολύ συγκεκριμένη. Αυτή η αντίδραση κοινοποιήθηκε στον κύριο Τραμπ. Άρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή ξέρει ποια θα είναι η απάντηση της χώρας μας σε περίπτωση καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων», επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο εν λόγω διάλογος είναι πραγματικός. Μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον «Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ μία ένταση δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Άρα οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν δια της διπλωματικής οδού να στείλουν τα σχετικά μηνύματα ότι παιδιά, αυτό δεν μας συμφέρει εμάς, πρώτα δηλαδή τις ΗΠΑ και από εκεί και πέρα ολόκληρη την περιοχή. Άρα αυτό είναι ένα κεκτημένο».

Τι κρύβει η ερώτηση Τραμπ;
Διπλωμάτες και παράγοντες που γνωρίζουν την εξωτερική πολιτική «διαβάζουν» με έναν διαφορετικό τρόπο τον συγκεκριμένο διάλογο και δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Η ερώτηση του Ντόναλντ Τραμπ «μα δεν φοβάστε μην χάσετε;» δεν είναι ούτε τυχαία. όσοι έχουν μάθει να μην υποτιμούν την παραμικρή λέξη που εκστομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τον πηγαίο χαρακτήρα και την πληθωρική δημόσια παρουσία του, υποστηρίζουν ότι εκφράζοντας την συγκεκριμένη απορία, ο ένοικος του Λευκού Οίκου ήθελε απλώς να διαμηνύσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Αθήνα δεν μπορεί να προσδοκά σε πυροσβεστική παρέμβαση της Ουάσινγκτον, αλλά θα έχει να διαχειριστεί μία στάση Ποντίου Πιλάτου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Share.

Comments are closed.