Σοφία Πουλοπούλου*: Ακριβότερα τα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα

0

«Πράσινο» φως για αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, έως και 10%, πήραν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά την τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο αυξημένο μέχρι και 25% κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων, έπειτα από σχετική απόφαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, όπου όλα τα πλοία, παγκοσμίως, φορτηγά, επιβατηγά, κρουαζιερόπλοια θα καίνε πλέον νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (0,5%), τα οποία είναι πολύ ακριβότερα των συμβατικών.
Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες των νησιωτικών περιοχών και η επιβάρυνση της αύξησης της τιμής των καυσίμων των πλοίων, να μην επηρεάσει περαιτέρω το ήδη βεβαρημένο βιωτικό επίπεδο των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.
Η επικείμενη αύξηση των εισιτηρίων, αυξάνει όχι μόνο την άμεση δαπάνη μετακινήσεων του επιβατικού κοινού, αλλά και της μεταφοράς αγαθών, με συνέπεια την περαιτέρω, έμμεση, επιβάρυνση του καταναλωτή που ζει στις νησιωτικές περιοχές.
Αδιαμφισβήτητα, κάθε μέτρο που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων αυτής στη ζωή μας, είναι καλοδεχούμενο.
Ωστόσο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οφείλει ταυτόχρονα να μεριμνήσει, ώστε ο νησιώτης να μην επιβαρυνθεί από την νέα ανατίμηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, λαμβάνοντας υπόψηv:

  • Ότι η ακτοπλοϊκή μεταφορά αποτελεί τον μοναδικό, στην πλειοψηφία των νησιών μας, τρόπο διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα και
  • Ότι οι πολίτες, έπειτα από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας, χρειάζονται πραγματική πολιτική φοροελάφρυνσης και έμπρακτη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική νησιωτική πολιτική της.

Η Σοφία Πουλοπούλου είναι αναπληρώτρια  εκπαιδευτικός στη Σύρο, Αντιπρόεδρος ΔΣ Σύρου Τήνου Μυκόνου, Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου ΔηΣυ και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πατήστε και δείτε τα 40 προηγούμενα άρθρα της Σοφίας Πουλοπούλου

Share.

Comments are closed.