Χαστούκι της ΕΕ στην Τουρκία: Παράνομη η συμφωνία με τη Λιβύη

0

Ξεκάθαρη θέση στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, για τις τουρκικές προκλήσεις, στέλνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και εκφράζει τη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ.
Το λεγόμενο μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων.
Παράλληλα, εκφράζεται η αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων συζητήθηκε στο δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (Ελλάδας). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις τους ηγέτες και ξεκαθάρισε πως περιμένει να λάβει έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που η ΕΕ έπραξε αργότερα, τόσο με τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου, όσο και με το κείμενο των συμπερασμάτων της ΕΕ.

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στην 19η παράγραφο. Αναλυτικά, σημειώνονται τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας
».

Κυβερνητικές πηγές: Διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης στην τουρκική προκλητικότητα
Το κείμενο των συμπερασμάτων για την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, έκαναν λόγο για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την ομόφωνη στήριξή τους, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους άλλους ηγέτες για τις ενέργειες της Τουρκίας και το γεγονός ότι η συμφωνία με της Άγκυρας με την Τρίπολη είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο, καθώς καταπατά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Επισήμανε, παράλληλα, και τα προβλήματα στη διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς το κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ήταν κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ότι οι ενέργειες είναι αντίθετες με το Δίκαιο της Θάλασσας στη Σύμβαση του ΟΗΕ (UNCLOS), ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Υπενθύμιζαν, τέλος, ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη ρητή καταδίκη για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, την αναγνώριση ότι η συμφωνία είναι άκυρη, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, αλλά και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν Άγκυρα και Τρίπολη δεν συμμορφωθούν.

Μητσοτάκης: Το δήθεν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει «άκυρο» το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.
«Σήμερα δεν θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», είχε δηλώσει.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός, στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών στη Μεσόγειο, ενώ τμήμα αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Η Άγκυρα έχει στείλει τη συμφωνία στον ΟΗΕ καταθέτοντας και τις συντεταγμένες για τις θαλάσσιες ζώνες.

Share.

Comments are closed.