O Δένδιας για το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια

0

Για εθνική σύμπνοια και ενότητα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την τουρκική προκλητικότητα, το σύμφωνο Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στη στάση της Άγκυρας. «Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση.
 «Η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Ποιοι συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευάγγελος Φανίδης και από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα.

Επίσης στη συνεδρίαση μετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Απείχε το ΚΚΕ από το Συμβούλιο
Το ΚΚΕ, το οποίο απείχε από το Συμβούλιο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως «ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ
«Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πέρα από τις συνήθεις, αλλά υπογράμμισε ότι είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο, μιλώντας μετά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
«Η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική, από την οποία βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, ενώ σημείωσε ότι τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όσο και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων δεν εκδηλώθηκαν «διχοτομήσεις εσωτερικές του παρελθόντος. Αυτό είναι καλό».
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Σε ό,τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα, συνδυάσαμε στη δική μας τοποθέτηση τα μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας με τα θέματα που αφορούν την άμυνα της πατρίδας. Δηλαδή, οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής Άμυνας», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος δήλωσε ότι «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα».

«Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα, η οποία εκπροσώπησε το ΜέΡΑ25 στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Share.

Comments are closed.