Γιάννης Μαγκριώτης*: Πως επηρεάζουν την χώρα μας τα τεκταινόμενα σε Ιράκ και Συρία

0

Ιράκ και Συρία, δυο χώρες θύματα των ξένων επεμβάσεων και των διεφθαρμένων θρησκευτικών και στρατιωτικών ηγεσιών τους και πως επηρεάζουν την χώρα μας.
Έκανα αυτές τις σκέψεις διαβάζοντας τις τελευταίες ειδήσεις για τις δύο χώρες.
Η πρώτη από την ομιλία του Λαβρόφ υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας σε παρέμβασή του, σε forum για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ρώμη, όπου είπε:
«Το πρόβλημα των Κούρδων της Συρίας είναι βόμβα για όλη την Μέση Ανατολή, γι αυτό τους καλώ να μην ακούνε τους Δυτικούς και να τα βρούνε με την Δαμασκό. Να αποδεχτούν τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας της Αστάνα, που αποτελείται από την Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία»
Τι λέει δηλαδή η Μόσχα στους Κούρδους της Συρίας στην πραγματικότητα. Ξεχάστε τους Δυτικούς που σας μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα και ανεξαρτησία, ξαναγυρίστε στην αγκαλιά της δικτατορικής Δαμασκού και του Άσαντ. Δηλαδή υπό την δική μας εποπτεία και την συνεργασία της Τουρκίας και του Ιράν, που έχουν καταπατήσει κάθε έννοια δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων που ζουν στην δικές τους κρατικές οντότητες, αποδεχθείτε και εσείς την μοίρα σας. Μια μοίρα που δημιούργησαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας, μετά την νίκη τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση γυρίστε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με την Ρωσία τώρα ρυθμιστή.
Η δεύτερη είδηση είναι από το Ιράκ, όπου μετά από συνεχείς διαδηλώσεις ένας καθημαγμένος λαός αγωνίζεται να αποκτήσει τα αυτονόητα, ψωμί και δουλειά και λίγη αξιοπρεπή δημοκρατία.
Μέχρι τώρα, οι νεκροί από τις δυνάμεις καταστολής του Ιράκ είναι 460 και οι τραυματίες 20.000.
Η χώρα, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αμερικανών το 2003, με πρόεδρο τον Μπους τον δεύτερο, και την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Σαντάμ, κυβερνάται ουσιαστικά από τον Σιίτη Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάμι, ο οποίος ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, ανάλογα με τις οργανωμένες θρησκευτικές και στρατιωτικές ομάδες συμφερόντων με την πλειοψηφία του κόσμου να λιμοκτονεί.
Μάλιστα στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν επισήμως εκπρόσωποι του Ιράν και της ελεγχόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Θυμίζω ότι Χεζμπολάχ μοιράζεται τα λύτρα της εξουσίας στον Λίβανο με τις χριστιανικές διεφθαρμένες ελίτ, που ένωσαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον τους, την πλειοψηφία των φτωχών μουσουλμάνων και χριστιανών.
Πέρα από το διαρκές δράμα των λαών αυτών των χωρών, τα γεγονότα αυτά επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή και φυσικά την χώρα μας.
Η Τουρκία, όπως φαίνεται έχει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις και αποκτά γεωπολιτική και όχι μόνο ισχύ.
Αυτή την ισχύ την μεταφέρει σταδιακά δυτικά στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Τώρα αρχίζει η νέα περίοδος των επεμβάσεων στην περιοχή.
Η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ ήταν το πρώτο βήμα, η κατάθεση της πρότασής της στον ΟΗΕ για την δική της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμφωνία με την Λιβύη είναι το δεύτερο.
Η συνέχεια ποιά θα είναι;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 108 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.