Νίκη Κεραμέως: Τον Ιανουάριο το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων, την χρηματοδότηση των ΑΕΙ και την ηλεκτρονική ψηφοφορία

0

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 και δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας και στη νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση νέας ανεξάρτητης αρχής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικά αναφέρθηκε:

  • Στις αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των ΑΕΙ όπου θεσπίζονται αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια
  • Στην ίδρυση νέας ανεξάρτητης αρχής που αντικαθιστά την ΑΔΙΠ
  • Ότι τον Ιανουάριο θα έρθει το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων
  • Στο ότι είναι έκνομες ενέργειες οι καταλήψεις και ευθύνη για την αντιμετώπισή τους έχει η αστυνομία
  • Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στις φοιτητικές εκλογές
  • Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση τίτλων σπουδών από το εξωτερικό
  • Στην επαναφορά της διπλής μοριοδότησης για τις απομακρυσμένες σχολικές μονάδες

Χρηματοδότηση 20% από την αξιολόγηση των ιδρυμάτων
Η κ .Κεραμέως ανέφερε πως μέχρι σήμερα ο κάθε υπουργός μπορούσε να αποφασίσει κατά το δοκούν για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ.  Σύμφωνα με την υπουργό, με το νέο νομοσχέδιο απεμπολούνται εξουσίες από το υπουργείο Παιδείας προς τα πανεπιστήμια, ενώ ορίζονται αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια χρηματοδότησης που «μέχρι σήμερα έλειπαν».
Το 80% της χρηματοδότησης καθορίζεται από αντικειμενικά κριτήρια όπως: γεωγραφική διασπορά, αριθμός φοιτητών. Παράλληλα, το 20% καθορίζεται από δείκτες ποιότητας όπως η εξωστρέφεια, ερευνητική δραστηριότητα, ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η υπουργός τόνισε πως με το νομοσχέδιο «επιβραβεύεται η προσπάθεια», ενώ η νέα ενισχυμένη ανεξάρτητη αρχή θα ονομάζεται Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και θα αποτελέσει τον πρώτο και σημαντικότερο κόμβο για την αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο Πρόεδρος θα επιλέγεται από το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν ανοιχτής δημόσιας προκήρυξης για Έλληνες πανεπιστημιακούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Φοιτητικές καταλήψεις και το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία στους φοιτητές είναι ένα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να εφαρμοστεί, κάνοντας λόγο για «εχέγγυο δημοκρατίας». Ωστόσο δήλωσε πως τα φαινόμενα καταλήψεων δεν είναι γενικευμένα, αλλά αφορούν συγκεκριμένα ιδρύματα. Χαρακτήρισε τις καταλήψεις ως έκνομες ενέργειες, την αντιμετώπιση των οποίων έχει η αστυνομία
Αναφερόμενη στις φοιτητικές παρατάξεις, είπε πως η κυβέρνηση θα επιβάλει την εκπροσώπηση φοιτητών από ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου εισόδου στα ΑΕΙ με κάρτα για τους φοιτητές και ειδικές προσκλήσεις για επισκέπτες, η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την ασφάλεια των ιδρυμάτων αποφασίζονται από το εκάστοτε ίδρυμα.

Για την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων
Η κυβέρνηση ήδη αναγνώρισε την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων, ενώ σε ακαδημαϊκό επίπεδο τίθενται περιορισμοί λόγω του άρθρου 16 του Συντάγματος. Όπως εξήγησε η υπουργός αν είχε δώσει τη δυνατότητα η προηγούμενη κυβέρνηση θα γινόταν αναθεώρηση του άρθρου 16 και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αδυναμία ως «χαμένη ευκαιρία».

Για τις καθυστερήσεις τίτλων σπουδών του εξωτερικού από τον ΔΟΑΤΑΠ
Παράλληλα, εξήγγειλε αλλαγές εντός του φορέα για την ταχύτερη αναγνώριση τίτλων σπουδών από το εξωτερικό, σημειώνοντας πως το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού είναι αποδεκατισμένο και αντιμετωπίζει χιλιάδες φακέλου, ενώ λαμβάνονται υπόψιν συγκεκριμένα κριτήρια για την αναγνώριση των σπουδών – αντιστοίχηση.
Πολλά από τα προβλήματα σε προσωπικό, όπως εξήγησε, οφείλονται στο πλαίσιο λειτουργίας που βασίζεται σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση επέλεξε να επιστρέψουν στην τάξη και, ως εκ τούτου, διαπιστώνονται σημαντικά κενά σε φορείς.

Αξιολόγηση σχολικές μονάδας και εκπαιδευτικών
Σχετικά με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η υπουργός δήλωσε πως θα τεθεί σε διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο στις αρχές του 2020. Τόνισε πως θα υπάρξει σύνδεση της επιμόρφωση με αξιολόγηση εκπαιδευτικών.
Τέλος, η υπουργός δεσμεύθηκε για την επαναφορά της διπλής μοριοδότησης για τις απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, καθώς και για την ανακοίνωση των προσλήψεων αναπληρωτών πολύ νωρίτερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Share.

Comments are closed.