Τρομακτικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία: Στους 16 πλέον οι νεκροί, πάνω από 600 οι τραυματίες

0

Στους 16 ανέρχονται οι νεκροί και πάνω από 600 οι τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα την Αλβανία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημίες και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.
Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών και σημειώθηκε στις 04.00 τοπική ώρα. Το επίκεντρο εντοπίσθηκε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων και το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Κτίρια έχουν καταρρεύσει και εκατοντάδες άλλα έχουν υποστεί ζημιές. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός δείχνει ότι ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, συμπεριλαμβανομένου ενός τριώροφου ξενοδοχείου.
Τουλάχιστον 150 ελαφρά τραυματισμένοι άνθρωποι παρουσιάσθηκαν στα νοσοκομεία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, πόλη η οποία επλήγη ιδιαιτέρως, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ογκέρτα Μαναστέρλιου.
Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.
«Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

«Ο σεισμός δεν σταματούσε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικος των Τιράνων
Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι των Τιράνων, που ξύπνησαν έντρομοι λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα 05.00 ώρα Ελλάδας), από τον σεισμό που έπληξε την Αλβανία.
«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (…) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα “κουνήθηκε” αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Επικοινωνία του Κυιάκου. Μητσοτάκη με τον Έντι. Ράμα – Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην Αλβανία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

Ο Άκης Τσελέντης για το σεισμό της Αλβανίας
Ο γνωστός Έλληνας σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε δήλωσή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV μίλησε για το μικρό σεισμό της Ναυποάκτου και είπε ότι δεν συσχετίζεται με αυτόν της Αλβανίας και συνέχισε λέγοντας:

«Ο σεισμός της Αλβανίας έγινε στις ακτές της Αδριατικής κοντά στο Δυρράχιο. Είναι η περιοχή που πριν δυο μήνες έγινε ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ.
Τα σπίτια στην Αλβανία δεν είναι σαν την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν σπίτια κατασκευασμένα στην Αλβανία για να πληρούν τα πρότυπα σεισμού και πολύ φοβάμαι ότι θα ‘έχουμε θύμα και στην πολυκατοικία.». Δείτε το βίντεο πατώντας ΕΔΩ

Δείτε μερικά twitter που συλλέξαμε

Share.

Comments are closed.