Γιάννης Μαγκριώτης: Η 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και ο προϋπολογισμός του 2020 διαψεύδουν τον προεκλογικό Μητσοτάκη.

0

Η 4η αξιολόγηση, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, έδωσε το πράσινο φως στο Eurogrup για την επιστροφή στην χώρα μας των υπόλοιπων 767 εκ. ευρώ από τα 1,2 δις της δόσης του 2019 από τους τόκους των δανείων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της ευρωζώνης του πρώτου μνημονίου.
Σημειώνω, ότι το συνολικό ποσό της επιστροφής τόκων για τα δάνεια των μνημονίων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι περίπου 12 δις ευρώ και θα επιστραφεί σε 10 χρόνια και εφόσον η Ελλάδα πιάνει τους συμφωνημένους με τους εταίρους και δανειστές δημοσιονομικούς στόχους.
Αυτό συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ απο την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, όταν αποφασίστηκε η αναθεώρηση του πρώτου μνημονίου και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του δεύτερου μνημονίου, και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ειδικού σκοπού του Λουκά Παπαδήμου.
Στην τέταρτη αξιολόγηση συμφωνήθηκε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα κλείσει στο 3,8% πάνω από τον στόχο του 3,5%, αλλά κάτω από τον προϋπολογισμό του 2019, όπως και η αύξηση του ΑΕΠ θα κλείσει στο 1,8% πολύ κάτω από το 2,5% του προϋπολογισμού.
Επίσης έγινε αποδεκτό το σχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2020, κατεβάζοντας όμως στο 2,3% την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2020, από το 2,8% του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.
Το σημαντικό είναι, ότι η έκθεση της Τρόικας τονίζει, ότι η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης και όχι στις εξαγωγές και τις άμεσες επενδύσεις, κάτι ανάλογο βλέπει και για την επόμενη χρονιά.
Η πιο σημαντική όμως παρατήρηση της Τρόικας είναι, ότι χρειάζεται να συνεχιστούν και να εμβαθύνουν οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την οικονομία και την κοινωνική ασφάλιση και πως οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος πρέπει να ενισχυθούν.
Τώρα πώς πέτυχε τον στόχο του 3,5% για φέτος, ενώ προεκλογικά έλεγε ότι τα εκλογικά επιδόματα του Τσίπρα θα το ρίξουν κάτω από το 3%, μάλιστα μειώνοντας και κατά 200 εκ. περισσότερα τον ΕΜΦΙΑ, από ότι είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η απάντηση είναι: οι προκαταβολές των ρυθμίσεων των οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίες όμως είναι εφάπαξ.
Θυμίζω, ότι προεκλογικά ο Μητσοτάκης έλεγε ότι η κυβέρνησή του θα πετύχει ανάπτυξη 3% για το 2019 και πάνω από 4% το 2020, αφού θα έχει πετύχει και συμφωνία με την Τρόικα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% μέχρι το 2022 σε 2% από το 2020, για να μειώσει τους φόρους στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
Αυτά τα δεδομένα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στον δημοσιονομικό τομέα, συνεχίζει στα βήματα της προηγούμενης, και φυσικά ούτε υψηλότερη ανάπτυξη επιτυγχάνει, με αποτέλεσμα η κοινωνική και εισοδηματική της πολιτική, και η απασχόληση, στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθούν στα φετινά επίπεδα.
Οι εκλογές μέχρι το Καλοκαίρι του επόμενου χρόνου για να κάψει την απλή αναλογική και να τις επαναλάβει με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που θα ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι τις γιορτές είναι μονόδρομος για τον Μητσοτάκη, αν δεν θέλει να μπλέξει σε περιπέτειες.
Το 2015 “Η ελπίδα ερχόταν με τον Τσίπρα”, τώρα “Έρχεται η ανάπτυξη”, με τον Μητσοτάκη.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 103 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.