Γιάννης Μαγκριώτης: Στην απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων, δυστυχώς ισχύει, το: Κάθε προηγούμενο ΕΣΠΑ και καλύτερα, ειδικά με τις Αιρετές Περιφέρειες.

0

Η χειρότερη διαχειριστική περίοδος ήταν η προηγούμενη 2007-2013 και με το (ν+2) 2007-2015.
Τρεις αναθεωρήσεις έγιναν, με τις οποίες οι κυβερνήσεις της περιόδου αυτής αναθεώρησαν την κατανομή των πόρων, των ποσοστών της εθνικής συμμετοχής και αφαίρεσαν πόρους από τις Περιφέρειες, όπου θυμίζω ότι ο Κοινοτικός Κανονισμός επιβάλλει να διατεθεί το 80% του ΕΣΠΑ.
Μια δικαιολογία μπορεί να είναι ότι είχαμε κρίση και πολλές εκλογές, όμως η διοίκηση είναι η ίδια και στις Περιφέρειες δεν είχαμε έκτακτες εκλογές.
Μάλιστα στις Περιφέρειες ο ρυθμός απορροφήσεων μειώθηκε ακόμη περισσότερο, με τις Αιρετές Περιφέρειες από το 2010, ακόμη και σε αυτές που από τότε εκλέγονται οι ίδιοι Περιφερειάρχες, ή είναι του ιδίου πολιτικού χώρου να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Φυσικά, όλοι οι Περιφερειάρχες παρουσιάζονται ως πρωταθλητές των απορροφήσεων και της ανάπτυξης χωρίς να διευκρινίζουν σε πια κατηγορία “παίζουν”.
Η τελευταία προγραμματική περίοδος έκλεισε το 2015 και οι Περιφέρειες έχασαν το 50% των αρχικά διαθέσιμων πόρων.
Δυστυχώς η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, έχει μέχρι τώρα χειρότερες αποδόσεις τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τις Περιφέρειες.
Αυτό επεσήμανε με αριθμούς ο Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνάντησή του με τους Περιφερειάρχες, όπου μάθαμε ότι καμία Περιφέρεια δεν έχει καταθέσει το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εμπρόθεσμα, πως μόνο 4 το κατέθεσαν για έγκριση μέχρι σήμερα μετά το τέλος της πρώτης παράτασης και πρέπει να το καταθέσουν όλες μέχρι τέλος του χρονου.
Μάλιστα τους τόνισε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει η νέα αναθεώρηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και θα αφαιρεθούν πόροι από τις Περιφέρειες για να μην χαθούν και πως από το νέο ΕΣΠΑ θα δίνονται οι πόροι στις Περιφέρειες ανάλογα με τις ετήσιες απορροφήσεις, δηλαδή θα αφαιρούνται κάθε χρόνο οι πόροι πού δεν θα απορροφώνται.
Θεωρώ σωστή την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού προς τους Περιφερειάρχες, 12 στους 13 είναι του δικού του κόμματος, όμως αυτό με οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι Περιφέρειες θα χάσουν αναπτυξιακούς πόρους, περισσότερους από τα προηγούμενα ΕΣΠΑ, για τους λόγους που ανέπτυξα.
Βέβαια το ίδιο ισχύει και για την κεντρική κυβέρνηση, αφού δεν βλέπω τίποτα να έχει αλλάξει σε νοοτροπίες, δομές και σχεδιασμούς, σε κυβερνήσεις και διοίκηση.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 102 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.