Νικήτας Κάλφας: «Τέλος Εποχής» για Το Ποτάμι

0

Είναι νομοτελειακό. Ο κύκλος της ζωής. Το Ποτάμι δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση. Αλλά πεθαίνει πρόωρα και δεν του άξιζε.
Οι ρίζες της κακοδαιμονίας του βρίσκονται στην ίδια τη σύλληψή του: Ο «επικεφαλής», όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται ο Ιδρυτής, έστησε ένα προσωποκεντρικό, αμιγώς αρχηγικό κόμμα που το είπε «κίνημα» και ως τέτοιο δεν είχε μέλη αλλά «εθελοντές» που το διοικούσε ως προσωπική του επιχείρηση. Ήταν κάθετα αντίθετος με τη δημιουργία δομημένης Βάσης επειδή «δεν ήθελε Το Ποτάμι να μοιάζει στα άλλα κόμματα», αλλά ταυτόχρονα υιοθέτησε όλες τις παλαιοκομματικές πρακτικές των ηγεσιών των «άλλων» κομμάτων.
Ουσιαστικά, ουδέποτε λειτούργησαν τα θεσμοθετημένα Όργανα παρά μόνον για να «εγκρίνουν» εκ των υστέρων ειλημμένες αποφάσεις του επικεφαλής και της ηγετικής ομάδας που ήλεγχε, άλλωστε, απόλυτα.
Οι Αρχές, οι Ιδέες, οι Προτάσεις του Ποταμιού είχαν κι έχουν απήχηση στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο πως η νέα κυβέρνηση έχει ενστερνιστεί το σύνολο αυτών των ιδεών και προτάσεων και επιχειρεί να τις εφαρμόσει. Αλλά αυτά δεν ίσχυσαν στο εσωτερικό του Ποταμιού, ο κόσμος το κατάλαβε και στράφηκε προς περισσότερο αξιόπιστα πολιτικά σχήματα.
Το Ποτάμι έχει το στελεχιακό δυναμικό για ν’ ανακάμψει μεσοπρόθεσμα. Αλλά ο επικεφαλής, απογοητευμένος από την αποτυχία του να διευθύνει αποτελεσματικά το κόμμα, αποφάσισε να ιδιωτεύσει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί ν’ αποδεχθεί πως Το Ποτάμι μπορεί να υπάρχει και χωρίς αυτόν.
Έτσι αποφάσισε να «το κλείσει» αφού προηγουμένως «δώρισε» μισό εκατομμύριο ευρώ από την κρατική επιχορήγηση στο ΕΚΠΑ, υποτίθεται για να συμβάλει στην ανακοπή του brain drain αλλά στην πραγματικότητα αφενός να φροντίσει την υστεροφημία του και αφετέρου να βεβαιωθεί πως Το Ποτάμι δεν θα έχει πόρους για την συνέχιση της λειτουργίας του.
Σε σχέση με το παραπάνω, ζητά -υποτίθεται- την εξουσιοδότηση να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να διακόψει την παραπέρα χρηματοδότηση του Ποταμιού. Η σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής (ΜεΣυΑ τη λέμε) είναι τέτοια που κάνει σχεδόν αδύνατο ν’ αντιστραφεί η πορεία του κόμματος προς την απαξίωση και την λήθη.
Δυστυχώς.

* O Νικήτας Κάλφας είναι Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Αιγαίου για Το Ποτάμι

Πατήστε και δείτε τα 27 προηγούμενα άρθρα του Νικήτα Κάλφα

Share.

Comments are closed.