Επέτειος Πολυτεχνείου χωρίς να καεί η Αθήνα – Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

0

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε χθες, αργά το απόγευμα, η πορεία για το Πολυτεχνείο χωρίς απρόοπτα.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αισθητή την παρουσία τους, χωρίς ουσιαστικά να χρειαστεί να επέμβουν και αυτό ικανοποίησε περισσότερο την κυβέρνηση, μιας και αποφεύχθηκαν τα επεισόδια και ολοκληρώθηκε ειρηνικά πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Εκείνο που προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι το γεγονός ότι πολλοί προεξοφλούσαν συμπλοκές αναρχικών και άλλων ομάδων με την αστυνομία, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στα Εξάρχεια.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι επιχειρήσεις αυτές –εκκένωση καταλήψεων στα Εξάρχεια και ανακάλυψη «γιάφκας» στην ΑΣΟΕΕ με την ταυτόχρονη είσοδο των ΜΑΤ στη σχολή– έφεραν σε δύσκολη θέση όσους σχεδίαζαν επεισόδια με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Μέλη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η επίδειξη αποφασιστικότητας τις προηγούμενες ημέρες και το μήνυμα, πως αν διαπιστωθούν παράνομες πράξεις, η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νέο νόμο και θα μπει στο Πολυτεχνείο ή άλλες σχολές, λειτούργησαν αποτρεπτικά.
Η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και τα αυξημένα μέτρα της Αστυνομίας κατάφεραν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και να αποδείξουν ότι όταν υπάρχει σωστή προετοιμασία και σχέδιο, μπορούν να αποτραπούν τα εκτεταμένα επεισόδια και να περιοριστούν οι ομάδες που τα δημιουργούν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 8.000 διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, στους 1.000 οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε στην πρώτη σειρά και περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τις χθεσινές  εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου
«ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι σημερινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε διάφορες περιοχές της χώρας εξελίχθηκαν στο σύνολό τους ομαλά χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα.
Οι αστυνομικές Αρχές έλαβαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διαφύλαξη και την προστασία των εκδηλώσεων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ομάδες ατόμων επιχείρησαν να προβούν σε έκνομες ενέργειες και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές, ως ακολούθως:
Στην Αθήνα προσήχθησαν συνολικά (41) άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν (28) και συγκεκριμένα:

  • (6) σε δώμα κτιρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, πέτρες και άλλα αντικείμενα,
  • (2) στην οδό Στουρνάρη και
  • (20) στην Πλατεία Εξαρχείων, μετά τη λήξη των πορειών, για επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.

Επιπλέον, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.
Σε άλλες πόλεις προσήχθησαν συνολικά (31) άτομα και συγκεκριμένα (14) στη Θεσσαλονίκη, (10) στην Πάτρα και (7) στο Ηράκλειο Κρήτης

Share.

Comments are closed.