Ισπανία: Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, ενισχύεται η ακροδεξιά

0

Κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας El Pais που βασίζεται σε άλλες δημοσκοπήσεις.
Η ανάλυση αυτή επιβεβαιώνει τις έρευνες εβδομάδων που καταδείκνυαν ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν θα καταφέρει να άρει το αδιέξοδο που οδήγησε για μία ακόμη φορά τους ψηφοφόρους στις κάλπες, για δεύτερη φορά αυτόν τον χρόνο, και για τέταρτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Αντιθέτως, καταδεικνύεται η ανάδειξη ενός πολύ πιο περίπλοκου πολιτικού σκηνικού, δεδομένου ότι είναι μάλλον απίθανο οι σοσιαλιστές ή οι δεξιοί να συγκεντρώσουν τις 176 έδρες που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία στο ισπανικόι κοινοβούλιο των 350 εδρών.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), υπό την ηγεσία του Πέδρο Σάντσεθ, εκτιμάται ότι θα επικρατήσει κερδίζοντας 117 έδρες (καταγράφοντας πτώση από τις 123 έδρες που είχε κερδίσει στις εκλογές του Απριλίου).
Ο βασικός του αντίπαλος, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) πιθανόν να συγκεντρώσει 92 έδρες, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη από τις 66 έδρες που είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές.
Το ακροδεξιό Vox θα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ό ουσιαστικός νικητής βλέποντας τις έδρες του σχεδόν να διπλασιάζονται από τις 24 στις 46, επικρατώντας των αριστερών Podemos και των κεντροδεξιών Ciudadanos και να αναδειχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.
Η ανάλυση της El Pais βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έως τη Δευτέρα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την El Pais τα κόμματα λάμβάνουν:

  • Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE27,2% και από 121 έδρες
  • Λαϊκό Κόμμα PP21,2% και από 91 έδρες
  • ακροδεξιό Vox 13,7% και από 46 έδρες
  • Unitas Podemos (αριστεροί) 12,4% και από 31 έδρες
  • Ciudadanos (Λαϊκίστικο Εθνικιστικό κόμμα) 8,3% και από 14 έδρες
  • MAS PAIS (νέο κόμμα – κεντροαριτερό) 4,4%και από 5 έδρες
  • Άλλο (OTROS) 12,8% και από 33 – 42 έδρες

Οι προβλέψεις της πρωινής καταλανικής εφημερίδας «El Periódico»
Παρόμοια είναι και τα προγνωστικά και της πρωινής καταλανικής εφημερίδας «El Periódico». Η έρευνα της GESOP που δημοσιεύτηκε στην παραπάνω εφημερίδα παρουσιάζει παρόμοιες τάσεις.

Το PSOE κερδίζει χωρίς να βελτιώνει την τρέχουσα εκπροσώπησή του και αφήνεται με ένα κενό μεταξύ 119 και των σημερινών 123 βουλευτών. Το ΡΡ θα κερδίσει περίπου είκοσι έδρες, και θα πάρει μεταξύ 84 και 87 έδρες. Το Vox γίνει τρίτη δύναμη και μπορεί να υπερβεί τις 50 έδρες, με μια απόκλιση από 49-53 πιρούνι. Το Unitas Podemos θα έχει επίσης μια ελαφρώς χαμηλότερη εκπροσώπηση από την τρέχουσα, μεταξύ 37 και 41 βουλευτών. Το χειρότερο αποτέλεσμα είναι για τον Albert Rivera, με μια εκτίμηση για Ciudadanos Cs μεταξύ 13-17 εδρών, 40 λιγότερο από τον Απρίλιο.
Η έρευνα που δημοσίευσε η  El Periódico  έγινε από τις 28 έως τις 31 Οκτωβρίου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με 1.504 τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με περιθώριο σφάλματος 3%.
Εάν οι προβλέψεις τους επιβεβαιωθούν, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι ακόμη πιο περίπλοκος και θα είναι και πάλι στα χέρια των αυτονομιστών ή μικρότερων κομμάτων, δεδομένου ότι το άθροισμα των PSOE  – Unidas Podemos – Más País θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 158 και 168 βουλευτων, όταν πριν είχαν 165 και θα απαιτούνται 175 για σχηματισμό κυβέρνησης.

Το  μπλοκ των PP – Vox – Ciudadanos) θα αυξησεί τις έδρες του, αλλά και πάλι δεν θα μπορέσει κάνει κάτι γιατί από τις 147 έδρες που του Απρίλιου μπορεί να κυμανθεί ανάμεσα στις 146 και 158, πολύ Μακράν των απαιτούμενων 175 εδρών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Periódico» τα κόμματα λαμβάνουν τις εξής έδρες:

  • Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE από 119 – 123 έδρες (123 τον Απρίλιο)
  • Λαϊκό Κόμμα PP από 84-87 έδρες (66 τον Απρίλιο)
  • ακροδεξιό Vox από 49-53 έδρες (24 τον Απρίλιο)
  • Unitas Podemos (αριστεροί) από 37-41 έδρες (42 τον Απρίλιο)
  • Ciudadanos (Λαϊκίστικο Εθνικιστικό κόμμα) από 13-17 έδρες (57 τον Απρίλιο)
  • MAS PAIS (νέο κόμμα – κεντροαριτερό) από 2-4 έδρες (δεν υπήρχε τον Απρίλιο)
  • Άλλο (OTROS)  από 14-17 έδρες (16 τον Απρίλιο)

Δείτε και προηγούμενη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) και εντοπίστε τις διαφοροποιήσεις

Share.

Comments are closed.