Έφοδος 100 ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τις χρεώσεις

0

Αιφνιδιαστικό έλεγχος ταυτόχρονα και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, ΠειραιώςAlpha Bank και Eurobank) πραγματοποίησαν κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποτελούμενα από περισσότερους των 100 υπάλληλων της Επιτροπής,  μετά από ενδείξεις ότι και τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν συντονισμένα όσον αφορά τις χρεώσεις σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και στις αναλήψεις από τα ATMs.
Οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν εισαγγελική άδεια και σκοπός της εφόδου ήταν να αναζητήσουν στοιχεία που θα αποδείκνυαν την ενδεχόμενη συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για την επιβολή των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπήκαν στα γραφεία των τραπεζιτών, τους ζήτησαν να σηκωθούν από τις θέσεις τους και άρχισαν να ψάχνουν τα πάντα -ακόμα και τα τηλέφωνά τους. Ταυτόχρονα άρχισαν να ψάχνουν στα κομπιούτερ των γραμματέων τους, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και άνοιξαν ακόμα και τους φοριαμούς των στενών συνεργατών τους.
Η πρωτοφανής αυτή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θυμίζει, όπως λένε οι ίδιοι οι τραπεζίτες, αντίστοιχες πρακτικές των ελεγκτικών μηχανισμών άλλων χωρών που βλέπει κανείς σε ταινίες. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό στο παρελθόν, που η Επιτροπή Ανταγωνισμού εισβάλλει με οργανωμένο και μαζικό τρόπο σε διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, που έως τώρα έμοιαζαν με άβατο για το κράτος.
Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή, οι τράπεζες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω κάποιων εκ των επίμαχων χρεώσεων. Τις επόμενες ημέρες να φανεί αν θα προκύψουν ή όχι τυχόν ευρήματα.
Ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης έχει εγκαλέσει τις διοικήσεις των τραπεζών για το θέμα των προμηθειών ενώ το ζήτημα απασχόλησε και τη σύσκεψη που έγινε προ δυο εβδομάδων στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Share.

Comments are closed.