Ρατσιστική επίθεση σε προσφυγόπουλο στη Θεσσαλονίκη! – «Αν ξανάρθεις στο σχολείο, θα πάθεις χειρότερα»

0

Επίθεση, με άκρως ρατσιστικά κίνητρα, από δυο αγνώστους δέχθηκε το πρωί της Τετάρτης ένας ανήλικος μετανάστης ΄μαθητής από το Ιράν, έξω από το σχολείο του στον δήμο Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη.
Οι δράστες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φορούσαν κουκούλες και απείλησαν τον 15χρονο μαθητή με ρατσιστικές «κραυγές». Έφτασαν μάλιστα καις το σημείο να τραυματίσουν ελαφρά τον νεαρό Ιρανό καταφέρνοντας του δύο χαρακιές στο αριστερό του χέρι με μαχαίρι
Την επίθεση από αγνώστους σε βάρος του μαθητή κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές ο διευθυντής του σχολείου.
Για το συμβάν ενημερώθηκε η αρμόδια δημοτική αρχή και στο σημείο έσπευσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και δημοτικοί σύμβουλοι.
Δίνουμε έναν αγώνα χρόνια τώρα για να ενταχθούν στην εκπαίδευση όλα τα προσφυγόπουλα, να έχουμε τάξεις υποδοχής. Έχουμε αρκετά προσφυγόπουλα στον Δήμο, τα οποία οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τα έχουν αγκαλιάσει και τα βοηθούν. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να απαντήσει σε τέτοια ρατσιστικά περιστατικά και να μην αφήνει περιθώρια σε άτομα με φασιστικές συμπεριφορές να εκφοβίζουν και να εκτοξεύουν απειλές σε βάρος προσφύγων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Γιάννα Λαθήρα.
«Πρόκειται για παιδί πολύ χαμηλών τόνων, με πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, που όπως κάθε ημέρα ήρθε και σήμερα στο σχολείο του» λέει για το συμβάν ο Σαράντης Ηλιόπουλος, αντιπρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «προτού μπει στο σχολείο, τον απομόνωσαν δυο μαυροντυμένοι, οι οποίοι φορούσαν και κουκούλες και άρχισαν να τον απειλούν». Στις αναφορές που εξετάζει η αστυνομία, οι δράστες εμφανίζονται να απευθύνουν ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στο παιδί και να του λένε «να μην ξαναπατήσεις στο σχολείο, γιατί θα πάθεις κακό».
«Ήταν ένα ρατσιστικό περιστατικό, απειλήθηκε ένα μικρό προσφυγάκι και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα και απειλώντας το να μην ξαναπάει στο σχολείο.
Έγγραφη ενημέρωση για τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφηκαν μέσα από μαρτυρίες εκπαιδευτικών και μαθητών, ζήτησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Είχα μια προφορική ενημέρωση για το περιστατικό και ζήτησα να διερευνηθεί εμπεριστατωμένα τι ακριβώς συνέβη και υπό ποιες συνθήκες. Δόθηκε εντολή και στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταγραφούν όλα αυτά γραπτώς, να έχουμε εικόνα, ώστε να προχωρήσει άμεσα η έρευνα στα επόμενα στάδια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Πάντως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει η σχετική καταγγελία -δίχως να αναφέρεται στο τραύμα από μαχαίρι- για την επίθεση στο νεαρό μαθητή, ενώ γνωστοποίησε ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το άτυχο παιδί είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο παραμένει σε κατάσταση – σοκ λόγω της ρατσιστικής επίθεσης που δέχθηκε.

Share.

Comments are closed.