Δίκη Χρυσής Αυγής: Με ένταση ολοκληρώθηκε η απολογία του Μιχαλολιάκου, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα

0

Έπειτα από τεράστια καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον χρόνων ακροαματικής διαδικασίας, ήρθε η ώρα της απολογίας του Νίκου Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής βρέθηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες της «ένταξης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης» αλλά και για «παράνομη κατοχή όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης».
Φυσικά αρνήθηκε τα πάντα. Την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής στη δολοφονία του Φύσσα, τα τάγματα εφόδου και τις εμπρηστικές ομιλίες του ναζιστικού περιεχομένου στην απολογία του ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Μεταξύ άλλων κατά την απολογία του μίλησε για «πολιτική σκευωρία», ενώ αποδοκιμάστηκε όταν μπήκε στην αίθουσα από τους παρευρισκόμενους, ενώ οπαδοί του τον χειροκρότησαν. «Είμαι αθώος», είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος, και τόνισε ότι «η δίωξη είναι προϊόν σκευωρίας και στόχευσης εικοσιπέντε χρόνων».
«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές… Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια». Με αυτές τις φράσεις ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε στην πρώτη μισή ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο το πλαίσιο που θα κινηθεί, υπερασπιζόμενος -όπως είπε- όχι μόνο τον εαυτό του αλλά «και έναν ολόκληρο κόσμο».
Ο κατηγορούμενος υπερασπίστηκε ως απολύτως νόμιμη «τη δράση του κόμματος» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για ένα «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής.
Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπίν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, «μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας περάσουμε χειροπέδες».
Επίσης επιχείρησε να διαχωρίσει τη στάση της Χρυσής Αυγής από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από το δικαστήριο για το αν ενημερώθηκε και γιατί, το βράδυ του φονικού. Ο ίδιος είπε ότι: «Τη δολοφονία στο Κερατσίνι την καταδίκασα από την πρώτη στιγμή, αλλά μην ξεχνάμε ότι για ανάλογο περιστατικό δεν δικάστηκε ούτε κατηγορήθηκε ποτέ η ΟΝΝΕΔ η η ΝΔ».

Αναλυτικότερα, ο,τι αφορά τη δολοφονία Φύσσα και τα τηλέφωνα που δέχθηκε το ίδιο βράδυ ο ίδιος από τον Ιωάννη Λαγό, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιχείρησε να πει ότι δεν ενημερώθηκε και ούτε είχε μάθει κάτι, για να επιμείνει στη θέση ότι «το κόμμα δεν είχε καμία σχέση». «Ηταν ένας φόνος» είπε, «που ένας σκότωσε έναν άλλον. Το κόμμα δεν είχε σχέση».
Μιχαλολιάκος: Για το φόνο δεν έμαθα ποτέ πολλά πράγματα. Ηξερα όμως ότι δεν είχε σχέση το κόμμα σε αυτό.
Πρόεδρος: Ακόμα το πιστεύετε αυτό;
Μιχαλολιάκος
: Βεβαίως

Πρόεδρος: Με τι έχει σχέση;
Μιχαλολιάκος
: Ήταν ένας άνθρωπος που δολοφόνησε έναν άλλον.

Πρόεδρος: Η παρουσία ατόμων από την τοπική Νίκαιας πως εξηγείται; Το sms που κάλεσε άτομα να πάνε εκεί; Εκτός Ρουπακιά;
Μιχαλολιάκος
: Δεν μπορώ να ξέρω.. δεν πρόλαβα να μάθω και ούτε είχα σκοπό. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε το κόμμα να αναμειχθεί με την υπόθεση, με την οποία δεν είχε σχέση.

Πρόεδρος : Ο Λαγός σας πήρε τηλέφωνο στις 00.40 εκείνο το βράδυ. Όταν ήξερε ήδη για το φόνο.
Μιχαλολιάκος
: Δεν ξέρω αν είχε ενημερωθεί ο Λαγός, εμένα δεν μου είπε τίποτα.

Πρόεδρος: Πως εξηγείται αυτό;
Μιχαλολιάκος
: Φαίνεται πίστευε ότι δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα και γι αυτό δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα..

Πρόεδρος: Εσείς λέτε δηλαδή ότι ο Λαγός δεν το έκρινε σημαντικό;
Μιχαλολιάκος
: Εγώ Ζήτησα να γίνει άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου. Δεν το έκαναν γιατί από τα τηλέφωνα μου προκύπτει ότι είμαι αθώος

Τελικά η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ολοκληρώθηκε με ένταση καθώς τα μέλη του ακροατηρίου φώναζαν ρυθμικά «δολοφόνε δολοφόνε» και «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί». Από την άλλη μεριά απαντώντας, οι υποστηρικτές του Νίκου Μιχαλολιάκου φώναζαν ξεδιάντροπα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Share.

Comments are closed.