Τόγκο: Πειρατεία σε πλοίο και απαγωγή 20χρονου Έλληνα δόκιμου στο πρώτο του ταξίδι

0

Σε μία από τις πλέον επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές της Αφρικής έγινε η απαγωγή τεσσάρων ναυτικών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας 20χρονος Έλληνας, από το τάνκερ «Elka Aristotle», τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ο νεαρός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, έκανε το πρώτο του ταξίδι, αλλά είχε εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις. Το πλοίο είχε 24 μέλη πληρώματος, με τους τέσσερις να έχουν απαχθεί. Εκτός του 20χρονου Έλληνα, στα χέρια των πειρατών είναι και ένας Γεωργιανός, μαζί με δύο Φιλιππινέζους. Το πλοίο ανήκει στην εταιρία European Product Carriers, του εφοπλιστή Σ. Καρνέζη, υπό την ομπρέλα της European Navigation. Μόλις έγινε γνωστή η πειρατεία στο πλοίο, η εταιρία, με στόλο 19 δεξαμενόπλοια, εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας την είδηση και τονίζοντας πως «η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους».
Σύμφωνα με το Reuters, οι τοπικές αρχές στο Τόγκο, εκτιμούν πως οι πειρατές έχουν πάρει τους ομήρους τους κάπου κοντά στη Νιγηρία, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως και καμία ένδειξη για τα κίνητρά τους και τα αιτήματά τους.
Ο πιο επικίνδυνος κόλπος για πειρατεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας (ΙΜΒ) η περιοχή του Κόλπου της Γουινέας είναι η πλέον επικίνδυνη παγκοσμίως για πειρατείες. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει τον περασμένο Ιούλιο, στο πρώτο μισό του 2019, το 73% των απαγωγών, έγινε σε αυτή τη περιοχή, όπου απήχθη και ο 20χρονος Ελληνας. Συνολικά έγιναν 78 επιθέσεις ως τώρα, ενώ το 2018 είχαν γίνει 107 επιθέσεις, με τις περισσότερες να γίνονται στον ίδιο Κόλπο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα επίσημα στοιχεία, από τις 75 απαγωγές ανθρώπων που έγιναν από πειρατές ως το τέλος Ιουνίου, οι 62 έγιναν στις ακτές της Νιγηρίας, της Γουινέας, του Τόγκο, του Μπενίν και του Καμερούν, που συνορεύουν στην κεντροδυτική Αφρική.

  • Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας (ΙΜΒ), με τίτλο «Seas off West Africa world’s worst for pirate attacks, IMB reports» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της των δημοσιογράφων John Zodzi , Noel Tadegnon, , Pujol-Mazzini και Renee Maltezou του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters με τίτλο «Pirates kidnap four crew from Greek boat off Togo: Togo navy», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.