Τουρκία: H φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» βάζει πάλι στο στόχαστρο την Αγιά Σοφιά

0

«Παράθυρο» προκειμένου ο ναός της «Αγιάς Σοφιάς» στην Κωνσταντινούπολη να μετατραπεί σε τζαμί εγείρει για μια ακόμη φορά η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (Yeni Safak).
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας της χώρας αναμένεται να εξετάσει ζήτημα της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας σε τέμενος και η απόφασή του αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μουσεία, που κατά την οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως τζαμιά. Μεταξύ των οποίων και η Αγία Σοφία.

Σύμφωνα πάντα με τη «Γενί Σαφάκ» , το γνωστό στους Τούρκους ως «Kariye Camiln Καριγιέ Τζαμί», δηλαδή η  Μονή της Χώρας, που βρίσκεται στη συνοικίας Εντιρνέ Καπού είχε μετατραπεί σε μουσείο το 1945 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο, σήμερα το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αγωγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του 1945 και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Συμφώνα λοιπόν με τη Γενί Σαφάκ, αν το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδικάσει την υπόθεση, αποφασίσει υπέρ της μετατροπής πάλι της Μονής της Χώρας σε τέμενος, αυτόθα αποτελέσει δεδικασμένο και για την Αγία Σοφία.
Υπενθυμίζουμε ότι η μετατροπή της «Αγίας Σοφιάς» σε τζαμί αποτελεί πάγιο αίτημα των φανατικών μουσουλμάνων στην Τουρκία. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που μουσουλμανικές ομάδες συγκεντρώνονται έξω από τον ναό και προσεύχονται προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί. Για την ιστορία, η «Αγία Σοφία» μετατράπηκε σε μουσείο με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1934, διάταγμα που μπορεί να ανατραπεί δικαστικά και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα την τουρκική εφημερίδα.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του τούρκου δημοσιογράφου Osman Özgan της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ με τίτλο «Ayasofya için emsal» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.