Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

0

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε μέσω των σεισμικών ερευνών των ΕΛΠΕ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για τεράστια ποσότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, σε συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, και αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνουν πως, αν επαληθευτούν, θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας στο φυσικό αέριο για τα επόμενα 70 χρόνια. Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», ο εν λόγω στόχος κατεγράφη στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης.
Πρόκειται για τη δομή «Τάλως», νότια της Κρήτης, η οποία δείχνει να έχει κοίτασμα 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα με την ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων. Ποσότητα πολύ μεγάλη, καθώς στη χώρα καταναλώνονται περίπου 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο. Τονίζεται ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι τότε την πρωτοκαθεδρία είχαν εκείνα του Ισραήλ, το «Λεβιάθαν» (22 τρισ. κυβικά πόδια) και το «Ταμάρ» (10 τρισ. κυβικά πόδια).

Share.

Comments are closed.