Ισπανία: Άνετη νίκη των Σοσιαλιστών του Πέδρου Σάντσεθ δείχνει νέα δημοσκοπήση

0

Το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ κερδίζει 150 έδρες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών ( CIS ), χωρίς ωστόσο να υπολογίζεται η επίπτωση της κρίσης στην Καταλονία, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 10 Νοεμβρίου.
Η έρευνα του του CIS δίνει ένα ποσοστό 32,2% στους Σοσιαλιστές, που εξασφαλίζουν 133-150 έδρες (από 28,6% και 123 βουλευτές τον Απρίλιο). Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για τον Σάντσεθ, δεδομένου ότι ο μεγάλος αριθμός εδρών θα του έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται τη συνεργασία των αριστερών Podemos (14,6% και 37-45 βουλευτές, σύμφωνα με την έρευνα), είτε με τη βοήθεια των κεντροδεξιών Ciudadanos (10,6% και 27-35 βουλευτές).
Οι Podemos στην ίδια δημοσκόπηση φαίνονται να ξαναποκτούν την τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, εκμεταλλευόμενοι την κλιμακούμενη αποδυνάμωση των Ciudadanos του Άλβερτ Ριβέρα.
Στην ίδια σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21 Σεπτεμβρίου-13 Οκτωβρίου, η CIS δίνει στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ποσοστό 18,1% και 74-81 βουλευτές. Μία, συγκριτικά, μεγάλη άνοδος των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (16,7% και 66 βουλευτές), χωρίς όμως το κόμμα του Πάβλο Κασάδο να φθάνει τον στόχο των 100 εδρών.
Την ίδια στιγμή, η δύναμη του ακροδεξιού κόμματος Vox, σύμφωνα με το CIS, φαίνεται να υποχωρεί στο 7,9% και 14-21 από το 10,3% και τους 24 βουλευτές του Απριλίου, ενώ το νεοεμφανιζόμενο κόμμα της Mas Pais, του Ίνιγο Ερεχόν, που προέκυψε από τη διάσπαση των Podemos, δε φαίνεται να κάνει την εντυπωσιακή είσοδο στο Κοινοβούλιο που ανέμενε η ηγεσία του, καθώς στη σφυγμομέτρηση φαίνεται να συγκεντρώνει ένα αναιμικό 2,9% και να εκλέγει μόλις 3-4 βουλευτές.

Αναλυτικά τα κόμματα λάμβάνουν:

  • Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE 32,2% και από 133 – 150 έδρες
  • Λαϊκό Κόμμα PP 18,1% και από 74 -81 έδρες
  • Unitas Podemos 14,6% και από 37 – 45 έδρες
  • Ciudadanos 10,6% και από 27 -35 έδρες
  • VOX 7,9% και από 14 -21 έδρες
  • MAS PAIS 2,9% και από 3 – 4 έδρες
  • Άλλο (OTROS) 10,0% και από 33 – 41έδρες

Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται να ανατρέψει την εικόνα που τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίαζαν οι άλλες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειχναν κάμψη των ποσοστών του PSOE, όμως δεν περιλαμβάνει αυτή η δημοσκόπηση της CIS μία ισχυρή άγνωστη παράμετρο: την Καταλονία. Καθότι ο χρόνος διεξαγωγής της είναι στα πρόθυρα της ανακοίνωσης των ποινών κατά των Καταλανών πολιτικών και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη στα ποσοστά της την επίπτωση που είχε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στην Καταλονία. Ούτε επίσης και τον αντίκτυπο της προεκλογικής εκστρατείας που δεν είχε ξεκινήσει κατά το διάστημα διεξαγωγής της.

  • Διαβάστε την ανάλυση της δημοσιογράφου Iolanda Mármol της πρωινής ημερήσιας εφημερίδας  El Periódico de Catalunya με τίτλο «Sánchez podría gobernar con Iglesias o Rivera tras el 10-N, según la encuesta del CIS», στα ισπανική, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.