Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τους Φιλελεύθερους του Τζάστιν Τριντό στον Καναδά

0

Οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό κερδίζουν τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στη χώρα και θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία όμως θα είναι μειοψηφική . Πάντως διατηρούν την πρωτιά των εδρών στο κοινοβούλιο της Οτάβα με 157 έδρες, μιας και υπολείπονται 14 εδρών από την απόλυτη πλειοψηφία.
Το όριο για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στην Οτάβα είναι οι 170 έδρες.
Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Συντηρητικοί του Άντριου Σιρ με 122 έδρες και τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Μπλοκ Κεμπεκουά των αυτονομιστών με 32 έδρες, ενώ (κεντροαριστερά).
Οι Φιλελεύθεροι το 2015 είχαν απόλυτη αυτοδυναμία, με177 έδρες.
Ο Τριντό προβλεπόταν ότι θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία, έπειτα από δύο σοβαρά σκάνδαλα και την επιθετική εκστρατεία των Συντηρητικών. Πάντως, ο κατά πολλούς χαρισματικός 47χρονος βοηθήθηκε λίγο πριν από τη γραμμή του τερματισμού της προεκλογικής κούρσας από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που τον θεωρεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες «προοδευτικούς ηγέτες» διεθνώς.
Ο Τριντό, γιος του εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργού Πιερ Τριντό, βρέθηκε αντιμέτωπος και με μια εικόνα κόπωσης και φθοράς της κυβέρνησής του.

Ο Τραμπ συγχαίρει τον Τριντό
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/o-tramp-syghairei-ton-trinto-gia-ti-niki-toys-stis-ekloges

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Καναδό πρωθυπουργό για τη νίκη του: «Συγχαρητήρια στον Τζάστιν Τριντό για την θαυμάσια νίκη του που κέρδισε έπειτα από σκληρό αγώνα», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter, επαινώντας τον Καναδό πρωθυπουργό διότι υπηρετεί «καλά» τη χώρα του και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να «συνεργάζεται μαζί του» για τη «βελτίωση της κατάστασης στις δύο χώρες μας».

Share.

Comments are closed.