Bloomberg: Οι Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας εμπλέκονται σε διεθνές χρηματηστηριακό σκάνδαλο μέσω Goldman Sachs

0

Σοβαρές κατηγορίες για υποθέσεις που άπτονται του χρηματιστηρίου αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας -γιος του Παναγιώτη Νίκα, της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας- όπως και ο Τηλέμαχος Λαβίδας -γιος του Θανάση Λαβίδα, της Lavipharm.
Ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαβίδας εμπλέκονται σε υπόθεση insider trading, δηλαδή για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε στις 19/4/2019 το Bloomberg, οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη των Νίκα -που διατηρεί εστιατόρια στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh– και Λαβίδα, μετά τη σύλληψη του Μπράιν Κοέν, αντιπροέδρου της Goldman Sachs Group Inc.
Το χρηματιστήριο, η Goldman Sachs, οι Νίκας και Λαβίδας
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Κοέν διέρρεε εμπιστευτικές πληροφορίες επί τρία έτη, με αντάλλαγμα μετρητά. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι ο Κοέν λειτουργούσε ως «γρανάζι» ενός διεθνούς κυκλώματος insider trading που απέφερε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Τα έγγραφα που επικαλείται η Επιτροπή Ασφάλειας και Συναλλαγών των ΗΠΑ φανερώνουν σχέσεις με εκκρεμείς συμφωνίες με εταιρείες όπως η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κοέν έδωσε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σε έναν -άγνωστο μέχρι στιγμής- trader, ο οποίος με τη σειρά του τις μοιράστηκε με τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος φέρεται ότι αποκόμισε τα 2,6 εκατ. δολάρια. «Σε βάρος του Νίκα, ενός 54χρονου ιδιοκτήτης εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και της αλυσίδας GRK Fresh ασκήθηκε επίσης δίωξη από την κατηγορούσα Αρχή» σημειώνει το Bloomberg.
Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Κοέν ειδοποίησε για πιθανή εξαγορά της εταιρείας Buffalo Wild Wings από το Arby’s Restaurant Group στις 17 Οκτωβρίου 2017.
Ο Γιώργος Νίκας, τότε, αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings, έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων και λίγες ημέρες αργότερα πούλησε 9.000 εξ αυτών, αποκομίζοντας αρχικό κέρδος σχεδόν 80.000 δολαρίων.
Μια ημέρα αργότερα η μετοχή ανέβηκε κατά 24% και ο Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες 13.000 με κέρδος 343.298 δολάρια. Στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι ο Γιώργος Νίκας, μαζί με τον Τηλέμαχο Λαβίδα, συνωμότησαν για να υφαρπάξουν εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceyticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016. Ο Λαβίδας θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, λόγω φόβων που εξέφρασε η έδρα για πιθανή έξοδό του από τη χώρα.
Σύμφωνα με το SwissInfo, o Γιώργος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο αθέμιτης χρηματιστηριακής εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο των δημοσιογράφων Sridhar Natarajan και Matt Robinson του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Goldman’s Unwelcome Streak: A String of Insider Trading Charges», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.