Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο Ζάεφ μετά το «όχι» της ΕΕ

0

Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μετά το γαλλικό μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε, πλέον οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. «Είμαι έτοιμος. Το κόμμα μου είναι έτοιμο. Δεν θα εγκαταλείψουμε εξαιτίας των απογοητεύσεων. Θα δώσουμε μάχη με θάρρος και αποφασιστικότητα», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.
Οι εκλογές πιθανότατα να διεξαχθούν αρχές Δεκέμβρη.
Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, κατά την οποία θα υποβάλει αυτό το αίτημά του.
Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρεμποδίστηκε κυρίως από τη Γαλλία, τις θέσεις της οποίας υποστήριξαν η Δανία και η Ολλανδία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι «ιστορικό λάθος».
Το “παράπονο” Ζάεφ
«Πραγματοποιήσαμε τα πάντα, αλλά η ΕΕ δεν κράτησε την υπόσχεσή της. Έκαναν ένα ιστορικό λάθος. Κάναμε ότι μπορούσαμε. Είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είμαστε θύματα ενός ευρωπαϊκού λάθους. Είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος» είπε ο Ζάεφ.

«Καταλαβαίνω την απογοήτευση των πολιτών. Το ευρωπαϊκό όνειρο των Μακεδόνων πολιτών δεν θα καταστραφεί. Στέκομαι με υπευθυνότητα πίσω σας και για αυτό τον λόγο θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας στις πρόωρες εκλογές σύντομα. Εσείς θα αποφασίσετε σε ποιον δρόμο θα βαδίσουμε» πρόσθεσε.
«Είμαι έτοιμος για μια νέα καθαρή εντολή για να χτίσουμε μια ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε.

Share.

Comments are closed.