Γενικεύεται η σύρραξη στη Συρία: Ο Ασαντ συμφώνησε με τους Κούρδους -Στέλνει στρατό να αντιμετωπίσει την Τουρκία

0

Ανεβαίνει η ένταση στη Συρία καθώς ο συριακός στρατός αρχίζει να αναπτύσσεται για να αντιμετωπίσει την τουρκική εισβολή στα βόρεια σύνορα της χώρας.
«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.
Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.
Μετά από αυτό οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου σήμερα, πέμπτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.
Νωρίτερα το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο al-Mayadeen μετέδωσε την πληροφορία ότι ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί εντός των προσεχών 48 ωρών στην πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και στην γειτονική πόλη Μανμπίζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις.
«Μονάδες του συριακού στρατού βρίσκονται καθ΄ οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.
Παράλληλα, κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση.
«Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο κούρδος αξιωματούχος.

Διοικητής Κούρδων σε Κομπάνι: Μεταξύ γενοκτονίας & οδυνηρού συμβιβασμού με Ρώσους & Ασσαντ προτιμούμε το δεύτερο
Την επιβίωση από το «τούρκικο μαχαίρι» επιλέγει ξεκάθαρα ο διοικητής των Κούρδων μαχητών του Κομπάνι, με τα νέα δεδομένα που έφερε η αποχώρηση των Αμερικανών και η τουρκική εισβολή σε περιοχές ανατολικά της συριακή πόλης του Κομπάνι, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Assad. Αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε την ανθρώπινη ζωή»
Σε άλλες δηλώσεις του που δείχνουν καθαρά το εύρος της απόγνωσης των Κούρων ανέφερε τα εξής: «Κάναμε ό, τι μπορούσαμε. Κάλεσα τη Δύση και την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει, οπότε δεν έχουμε άλλον παρά τον εαυτό μας για να υπερασπιστούμε το Κομπάνι. Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αυτή είναι η γη μας. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των Κούρδων, να περνάνε τα ίδια κάθε φορά» 


Μέτωπο Μακρόν-Μέρκελ κατά της τουρκικής επίθεσης
Η τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία απειλεί «να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση» και «να βοηθήσει στην επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας Άνκγελα Μέρκελ απόψε στο Παρίσι.

«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματισθεί αυτή η επίθεση. Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε αμυντικό συμβούλιο.

Μακρόν – Μέρκελ: Κοινή βούληση να τερματισθεί η τουρκική επίθεση
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνκγελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού την Κυριακή από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους».

«Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν από το δείπνο με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε έκτακτο αμυντικό συμβούλιο.
«Μίλησα επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε η Άνκγελα Μέρκελ.
«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, θα παραμείνουμε σε συντονισμό, όπως κάναμε για να γνωστοποιήσουμε στους Τούρκους τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων, αλλά επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Κάλεσε επίσης του Ευρωπαίους να ενωθούν «σε αυτήν την ευρωπαϊκή και διεθνή δύσκολη, αλλά και ανησυχητική συγκυρία».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια των μάταιων καυγάδων, των μικρών τσακωμών ή την επισώρευσης εσωτερικών κρίσεων στις εντάσεις του κόσμου που ήδη μάς επηρεάζουν», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε τυφλότητα ούτε αδυναμία.

Share.

Comments are closed.