Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να εισβάλουν ξανά στη Συρία – Ποιοι οφελούνται και ποιοι χάνουν

0

Ο κύβος ερρίφθη. Η Τουρκία ετοιμάζεται εκ νέου για στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας, με σκοπό την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών στοιχείων» και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της χώρας, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σήμερα σε τουρκικό έδαφος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε από καιρό να τερματίσει την εμπλοκή της χώρας του σ’ έναν «από τους γελοίους ατελείωτους πολέμους», όπως είπε, αλλά με το πράσινο φως που έδωσε για την αποχώρηση των αμερικανών από τη Συρία άνοιξε το δρόμο στις τουρκικές δυνάμεις, γεγον΄ςο που απειλεί να ανατρέψει εκ βάθρων όλη την μέχρι τώρα στρατηγική της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά το σάλος του έχει ξεσηκωθεί στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος, διευκρίνησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ούτε θα την υποστηρίξουν, ούτε θα αναμιχθούν σε αυτήν.
Πάντως στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών του ISIS, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού “Χαλιφάτου” από τις ΗΠΑ».

Σε αυτή τη ζώνη της Συρίας εισβάλλουν οι Τούρκοι
Η Τουρκία έχει δύο κύριους στόχους στη βορειοανατολική Συρία: να οδηγήσει την κουρδική οργάνωση YPG, την οποία θεωρεί απειλή για την ασφάλεια μακριά από τα σύνορά της, και να δημιουργήσει χώρο μέσα στη Συρία, όπου μπορούν να διευθετηθούν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας που φιλοξενούνται σήμερα στην Τουρκία.

Είχε πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν από κοινού μια “ασφαλή ζώνη” που εκτείνεται σε βάθος 32 χιλιόμετρα στο έδαφος της Συρίας, αλλά προειδοποίησε επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να πάρει μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες αφού κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι σέρνει τα πόδια της.

Πώς ωφελείται το ISIS από την απόφαση Τραμπ
Η αιφνίδια απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, που αφήνει έκθετες τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG στις διαθέσεις της Άγκυρας, η οποία ξεκίνησε ήδη τους βομβαρδισμούς θέσεών τους και περιμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη για την εισβολή – σημειώνεται σε μια περίοδο που το «Ισλαμικό Κράτος» επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Το ISIS αναδύθηκε μέσα στο κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε μέσα στον εμφύλιο της Συρίας και ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί το νέο κενό στην έρημο μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Οι κουρδικές δυνάμεις, που δυσκολεύονταν ούτως ή άλλως να συγκρατήσουν στα στρατόπεδα τους αιχμαλώτους τζιχαντιστές, τώρα βρίσκονται ξαφνικά απασχολημένοι με την απόκρουση της τουρκικής προέλασης και της υπεράσπισης των εδαφών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φύλαξη των κρατουμένων.

Δώρο στο Ιράν, τη Ρωσία και τον Άσαντ
H απόφαση του Τραμπ συνιστά ουσιαστικά ένα δώρο σε άλλους σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, όπως το Ιράν. Η μικρή έστω αμερικανική παρουσία στη βόρεια Συρία και ο έλεγχος από αέρος της περιοχής όρθωνε φραγμό στην επικοινωνία, ενίσχυση και αποστολή εφοδίων και όπλων από την Τεχεράνη προς τους συμμάχους της της Χεζμπολά στο Λίβανο, αλλά με την αποχώρηση των Αμερικανών το κενό αναμένεται να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τόσο οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, όσο και δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ -ακόμη και Ρώσοι μισθοφόροι, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Κι η διάνοιξη του διαδρόμου αυτού για το Ιράν μέσω Ιράκ και Συρίας προς τους συμμάχους του στο Λίβανο συνιστά μια άμεση απειλή για έναν από τους βασικότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή, το Ισραήλ.

Η κίνηση Τραμπ, όμως, είναι δώρο και για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον μεγάλο σύμμαχό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι Κούρδοι από τη στιγμή που ο Τραμπ εξέφρασε από τον περασμένο Ιανουάριο την επιθυμία να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την βορειοανατολική Συρία, επιχείρησαν να ξανανοίξουν τους διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς της Δαμασκού, προετοιμαζόμενοι για τα χειρότερα. Με την απόσυρση των Αμερικανών που παρείχαν αεροπορική κάλυψη στις κουρδικές πολιτοφυλακές δύο δρόμοι ανοίγονται για τον Άσαντ που έχει βάλει από καιρό στο μάτι την ανακατάληψη της Ντέιρ Εζόρ: ή να επιδιώξει κάποια συμφωνία με τους Κούρδους, που έχουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή, ή να επιδιώξει να τους εκδιώξει με τη στήριξη της Μόσχας.

Share.

Comments are closed.