Θρήνος για τον υποδιοικητή της ΤτΕ, Ι. Μουρμούρα: Πέθανε η σύζυγός του κατά τη διακομιδή από τον Πύργο στα Γιάννενα

0

Με την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής  επιβεβαιώθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στο Νοσοκομείο του Πύργου αλλά και στο Νοσοκομείο του Ρίου.
Συγκεκριμένα την τελευταία της πνοή άφησε το μεσημέρι του Σαββάτου η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σύζυγος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών (κυβέρνηση Παπαδήμου) και νυν υποδιοικητή της ΤτΕ Ιωάννη Μουρμούρα, που συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχ. Ολυμπία και κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η 52χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου έδειξε να συνέρχεται αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης αποφασίστηκε από τους γιατρούς να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μόνο στην περιοχή που μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάστασή της. Είχε υποστεί ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και η μη λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ Ρίου επέβαλε τη μεταφορά της σε άλλο νοσοκομείο. 
Περίπου στις 6.30 το απόγευμα το ασθενοφόρο ξεκίνησε από τον Πύργο, όμως λίγο έξω από την Άρτα η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Η γιατρός που συνόδευε την ασθενή μαζί με τους διασώστες σταμάτησαν και έκαναν απέλπιδες προσπάθειες για να τη διατηρήσουν στη ζωή. Η γυναίκα κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Άρτας όπου και διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός της.
Νωρίτερα είχε ειδοποιηθεί ο σύζυγός της να μεταβεί στα Ιωάννινα όπου την μετέφεραν, αλλά όταν πληροφορήθηκε την κατάληξη μετέβη και αυτός στην Άρτα.

Η διαχείριση του περιστατικού
Για τη διαχείριση του έκτακτου περιστατικού στο νοσοκομείο του Πύργου με την 52χρονη, μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Διαμαντόπουλος. \

Όπως είπε ο διοικητής, η καθηγήτρια βρισκόταν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο Φιλοσοφίας. Χθες το μεσημέρι και ενώ περπατούσε στην Αρχαία Ολυμπία έχασε τις αισθήσεις της. Πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή κοντά της, έσπευσαν να την βοηθήσουν, όπως επίσης και γιατρός του Κέντρου Υγείας.
Στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με καθυστέρηση 45 λεπτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας Νίκο Ζαρόκωστα, στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου εκεί, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, οι γιατροί διέγνωσαν στην 52χρονη σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και αμέσως έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο που διαθέτει καρδιοχειρουργική μονάδα.
Επειδή λοιπόν, προσθέτει ο Κώστας Διαμαντόπουλος, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας δεν διαθέτει καρδιοχειρουργική μονάδα, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η 52χρονη στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Σύμφωνα πάντα με το διοικητή, τέτοιου είδους περιστατικά χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και ο χρόνος είναι πάντα ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας.
Από την πλευρά του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό είπε ότι χθες το νοσοκομείο ενημερώθηκε ότι μεταφέρεται στην καρδιοχειρουργική κλινική επείγον περιστατικό. Μάλιστα, η καρδιοχειρουργική προετοιμάστηκε για να μη χαθεί χρόνος.
Όμως, η άτυχη γυναίκα έχασε τη μάχη λίγο πριν την Άρτα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Αντιπρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας: Απαιτείται συγκρότηση μιας πλήρους καρδιοχειρουργικής ομάδας
Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 o κ. Στέλιος Τσόχατζης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, εδώ και δύο χρόνια το καρδιοχειρουργικό τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με πρόσληψη…. συμβασιούχου καρδιοχειρουργού.
Όπως επισήμανε μάλιστα, κανένα από τα νοσοκομεία της Αχαΐας δεν έχει καρδιοχειρουργό, με συνέπεια η διακομιδή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά από όλη τη Δυτική Ελλάδα (αφού κυρίως στο Πανεπιστημιακό του Ρίου διακομίζονται αρχικά όλα τα σοβαρά περιστατικά από τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου) να αποτελεί μονόδρομο να παραπέμπονται είτε στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Share.

Comments are closed.