Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ο νικητής των πρόωρων εκλογών στην Αυστρία – Δεύτερο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

0

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών  πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία.
Δεύτερο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με αρκετά μειωμένο ποσοστό σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες για το τρίτο Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο βρισκόταν στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνησή τους διαλύθηκε εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα“.

Με καταμετρημένο το 60,6% έχουμρε:

  • Το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 6,9 μονάδες στο 38,4% έναντι του 31,5% στις τελευταίες εκλογές,
  • Οι Σοσιαλδημοκράτες με απώλειες 5,4% στο περιορίζονται σε ποσοστό 21,5 % (26,9% το 2017),
  • Το Κόμμα των Ελευθέρων είχε μία πτώση κατά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 17,3% έναντι του 26% το 2017 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.
  • Στην τέταρτη θέση, οι Πράσινοι όχι μόνον εξασφαλίζουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή (που δεν είχαν πετύχει το 2017 καθώς είχαν βρεθεί κάτω του ορίου του 4%), αλλά αποσπούν ποσοστό 12,4%, αυξημένο κατά 8,6 μονάδες.
  • Βελτιωμένο κατά 2,1 μονάδες στο 7,4% είναι το ποσοστό για το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία)
  • Εκτός Βουλής, με ποσοστό 1,99% φαίνεται να παραμένει το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίτσα Πιλτς”) που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και με ποσοστό τότε 4,4%.
  • Εκτός Βουλής παραμένουν τα άλλα δύο υποψήφια κόμματα αριστερής απόκλισης, “Αριστερή Πλατφόρμα” που συγκεντρώνει ποσοστό 1% και “Αλλαγή” με ποσοστό 0,4%.

Εκτίμηση εδρών:
Σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη και τις πρώτες καταμετρημένες ψήφους, το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να διαθέτει στην μελλοντική Βουλή 73 έδρες, μία αύξηση κατάδώδεκα έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μειώνει τη δύναμη του κατά 11 έδρες σε 41 έδρες, οι Ελεύθεροι περιορίζονται πλέον σε 32 έδρες (μείον 19 έδρες), ενώ με 23 έδρες εισέρχονται στη Βουλή εκ νέου οι Πράσινοι και το ΝΕΟΣ με 14 έδρες κατά 4 περισσότερες.

Share.

Comments are closed.