Ζυμώσεις και διαφωνίες στην Κεντρική Επιτροπή, για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

0

Tα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή που διαρκεί η Κεντρική Επιτροπή, βρίσκονται σε θέση μάχης για τον μετασχηματισμό του κόμματος και αυτό φαίνεται από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κατά την διάρκειά της.

Οι ζυμώσεις στους διαδρόμους του συνεδριακού κέντρου πολλές, το δίλημμα ουσιαστικά είναι ένα, η ιδεολογική πυξίδα που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα τα άλλα έπονται, καθώς αν αποφασιστεί τελικά η διεύρυνση, τότε θα μπουν στο τραπέζι τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως εκείνο του ονόματος. 
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και με τον Γιάννη Ραγκούση και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την πολιτική διακήρυξη του νέου κόμματος . 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή έδωσε το στίγμα των προθέσεων του και τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε. Ας μη φοβηθούμε να εμπιστευτούμε τον κόσμο που τόσες φορές μας εμπιστεύτηκε. Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δημόσιες τοποθετήσεις του δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για την στροφή που επιχειρείται προς τον χώρο της κεντροαριστεράς με την είσοδο αρκετών στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ
Η ομάδα των «53» αντιδρά καθώς εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει ένα Αριστερό κόμμα και να συνδεθεί εκ νέου με την κοινωνία. Ο Πάνος Λάμπρου σε άρθρο του αναρωτήθηκε αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μετατραπεί σε ένα σούπερ μάρκετ. «Θα χωράει πολλές ταυτότητες, πολλές φυσιογνωμίες, κάτι σαν σούπερ μάρκετ». Την ίδια αρνητική στάση αναμένεται να κρατήσουν η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θοδωρής Δρίτσας.  
Ο Νίκος Βούτσης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έβαλε όρια στην διεύρυνση που θα πρέπει να γίνει στην ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Παραμένει ο  ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ευρωαριστερής ομάδας στην Ευρώπη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται από τα μαζικά Συνέδρια του κόμματος. Η συνεννόηση σε αυτά τα βασικά ζητήματα είναι που αποτρέπει κάθε ιδέα, ακόμα και ανομολόγητη, μετάλλαξης σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά. 
Ενστάσεις έχει εκφράσει και ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης που βάζει τον δικό του πήχη για την ένταξη νέων μελών τα οποία βρίσκονται εκτός των τειχών του κόμματος, καθώς η αθρόα προσέλευση εγκυμονεί κινδύνους για την ιδεολογική πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο Νίκος Φίλης
Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης που τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος στοιχίζονται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, όπως και ο Γιάννης Ραγκούσης με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μάλιστα ο Νίκος Παππάς πιστεύει ότι έχει αργήσει να γίνει το άνοιγμα του κόμματος, υποστηρίζοντας πως ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ τον ψηφίζουν περίπου δύο εκατομμύρια  ψηφοφόροι, το κόμμα έχει μόλις 30.000 μέλη.  
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να ξεκινήσει καμπάνια με στόχο να μπουν νέα πρόσωπα στο κόμμα τα οποία θα μπορούν να πάρουν μέρος στο συνέδριο του κόμματος.
«Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας , στο πλαίσιο μιας καμπάνιας εγγραφής νέων μελών που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη. Να βάλουμε στόχο μέχρι το Συνέδριο πολλές χιλιάδες νέα μέλη να έχουν ενταχθεί» είπε χαρακτηριστικά ο
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Share.

Comments are closed.